Sorg – Å miste seg selv

Kjenn på sorg! Det er sunt.
Det er lov å være trist. Ikke glem det.

Les her om intro til «Hva er følelser?«. Dette innlegget inspirert av boken Følelsenes filosofi av Hans H. Grelland.

Vet du hva sorg er, kan du definere sorg? Eller kall det å være trist, om du vil.

Sorg er å miste seg selv. Først må vi forstå hva som menes med «seg selv», da må vi forstå hva som menes med din identitet. (Grelland bruker begrepet «Jeg» med stor j, men for å gjøre en forenklende tilnærming bruker jeg «identitet».)

Din identitet

Din identitet handler om hvem du er. Men det er ikke knyttet din kroppslige eksistens. Det er alt det du selv knytter deg til, og som du identifiserer med.

Det som gjør det litt vanskelig er at du ikke alltid er bevisst på disse tingene. Et eksempel er at min kone Annabelle er en del av min identited. Men hun er jo på ingen måte del av meg som fysisk person. Og jeg ville aldri sagt at «jeg er en liten del Annabelle», hvis noen spurte meg om hvem jeg er. Men hun er fremdeles viktig for hvem jeg er.

Sorg

Hvis jeg skulle miste Annabelle (noe jeg håper aldri skjer), så ville jeg følt sorg. Det er fordi jeg ville mistet en del av meg selv.

Man hører gjerne folk som har mistet noen i nær familie si «Det er som at jeg har mistet en del av meg selv». Det er nettopp det de har.

Hver gang du føler på litt tristhet eller sorg, er det fordi du har mistet noe som er «en del av deg». Jobben din, er for eksempel en del av deg. Og de fleste av oss føler sorg hvis vi skulle miste jobben. Men det er også trist å ikke få en jobb som du er i intervju-prosess til. Du har ikke fått jobben enda, men du har begynt å håpe på å få den, du har altså begynt å identifisere deg med jobben.

Det er derfor vi ofte bevisst holder forventningene våres nede. Vi vil ikke håpe på en toppkarakter, for hvis vi ikke får det føler vi sorg. Men hvis vi aldri forventet den, vil vi heller ikke identifisere oss med den den, og dermed ikke føle noe tap om vi ikke hadde får den.

Hvordan bruke din nye kunnskap om sorg

1) Tenk etter hva som utgjør din identitet. Hvilke deler i livet ditt er viktigst for hvem du er?
2) Neste gang du blir trist, reflekter rundt hva du har mistet. Hvis du reagerer mye sterkere (eller svakere) enn forventet, kan du reflektere rundt hvorfor du reagerte så sterkt (eller svakt).

Legg igjen en kommentar