Hva er følelser?

Hva er følelser?
Hva føler hun til venstre, og hva føler hun til høyre?

Vet du egentlig hva en følelse er? Kan du definere glede? Hva er sorg?

Jeg syns det er overraskende hvor lite vi egentlig lærer om følelser, med mindre vi er spesielt interesserte. Og jeg er jo spesielt interessert, så jeg har lest meg litt opp på følelser. Dette innlegget handler om følelser generelt, så kommer det noen innlegg om enkeltfølelser etter hvert.

En del av innholdet er inspirert av boken “Følelsenes filosofi” av Hans H. Grelland. Jeg syns boken er litt tungt skrevet, men du er så heldig at du får (nesten) 80/20 resultatet av å bare lese innleggene mine. Gjennom disse blogginnleggene håper jeg du lærer noe om hvordan du både kan identifisere følelsene dine og sette bedre ord på dem.

Hva er følelser?

Det er vanskelig å definere ordet følelse, men heldigvis har vi alle en intuitiv forståelse som jeg syns er god nok. Men vi kan si at en følelse er din reaksjon på noe. Merk at dette betyr at dine følelser kommer fra deg selv. F.eks. det er ikke slik at andre gjør deg sint, det er du som blir sint; du reagerer på en ytre hendelse.

Jeg vil dele følelsen i to; den er både et ytre tegn, og en indre tilstand (inspirert av Grelland). Hvis du er glad, så er kanskje det ytre tegnet et smil, og din indre tilstand er “letthet og åpenhet”.

Følelsers ytre tegn

Det ytre tegnet er det andre ser, og som vi kommuniserer følelsen med. Det er varierende hvor mye vi viser av disse tegnene. Spesielt tårer vises i liten grad av menn. Mens smil og latter er veldig sosialt akseptert å vise.

Du kan aldri hindre at følelser oppstår. Les om dette her. Det er viktig lærdom i seg selv; ikke lur deg selv til å tro at du ikke får følelses-reaksjoner på ting som skjer. Men kanskje du er god på å kvele og undertrykke følelsene dine.

Et eksempel på dette er menn som ikke gråter. Jeg gråter sjelden selv, men det er flere ganger jeg kan kjenne meg litt “blank i øynene”. Dette tror jeg flere kjenner seg igjen i, og det er det ytre tegnet på følelsen sorg/tristhet som (underbevisst) blir kvelt.

Følelsers indre tilstand

Den indre tilstanden til følelsen er alt det som skjer inni deg. Disse tingene har vi et veldig lite ordforråd på. Sinne og glede føles veldig forskjellig inni deg, det er ikke vanskelig å forestille seg. Men å beskrive forskjellen er betydelig verre.

Det er gjerne den indre tilstanden vi kjenner på når vi sier at “Jeg føler meg så glad”. Vi sier ikke “jeg kjenner at munnen smiler” (det ytre tegnet), men vi prøver å beskrive hva som skjer inni oss.

De forskjellige følelsene

Det er veldig mange følelser, men jeg skal bare skrive om noen av dem. Lærer du deg litt om disse følelsene, er du på god vei mot en 80/20 tilnærming til å lære om følelser.

Her er følelsene jeg skal skrive om, og definisjoner. Kanskje det kommer flere også.
Sorg – Å miste seg selv
Fortvilelse – Å ikke ville være seg selv
Glede – Å ville være seg selv
Fryd – Sterk fokusert glede
Sinne – Å gjøre sine verdier gjeldende
Frykt – Troen på at noe farlig kan skje
Angst – Frykt for det ukjente
Stress – Det samme som frykt/angst
Skyldfølelse – Å angre på noe man har gjort
Skam – Å tro at man ikke er god nok

2 kommentarer om “Hva er følelser?”

 1. Spennende tema du tar opp her. Definisjonene du gir i listen din, kan jo virke noe snevre. Men det kommer vel forklaring etter hvert. Jeg har ikke lest boken til Grelland, er definisjonene derfra? Følelsene er selvsagt inne i enkelt-individene. Men de oppstår i interaksjon med omgivelsene. Det leser jeg ikke ut av definisjonene her.

  Svar
  • Ja, definisjonene kan være litt snevre. Tanken bak det er at vi lærer mye mer av å ha noen snevre definisjoner, enn ingen i det hele tatt.

   Noen av definisjonene er direkte fra Grelland (sorg, fortvilelse og sinne), noen mine tolkninger basert på Grelland (glede, fryd, frykt, angst), mens stress, skyldfølelse og skam er mine egne.

   Med disse definisjonene i bakhodet har jeg i flere situasjoner fått en bedre forståelse for følelsene jeg har kjent på. F.eks. ved å kunne skille mellom sorg, fortvilelse og sinne.

Legg igjen en kommentar