Mine fire viktigste prinsipper

Kanskje bloggen burde hatt noen prinsipper også?

Bloggen min er ett år i dag!

Dette er mitt 52. innlegg. Takk for din interesse og for at du leser. Jeg håper noe av det du har lest har fått deg til å tenke på livet ditt eller gjort deg litt mer effektiv. Det er målet mitt :) Hva kan jeg gjøre bedre neste år? Send meg gjerne mail eller legg inn en kommentar.

Jeg feirer med å dele mine fire viktigste prinsipper:

Jeg har veldig tro på prinsipper. Dvs. overordnede generelle regler som kan forklare eller bestemme en rekke spesifikke ting. Jeg tror mange prinsipper er univierselle og like for oss alle, men at vi må selv gjøre dem personlige ved å definere dem med våre egne ord.

Men til poenget: Mine fire viktigste prinsipper.

Helse først
Helse er min viktigste verdi, og derfor er helse først ett av mine viktigste prinsipper. De ukene jeg får nok søvn, mediterer og trener, har jeg så utrolig mye mer overskudd å gi til dere rundt meg. Jeg smiler mer, er mer fokusert og mer tolerant. Når jeg ikke får satt helse først, så skjer det motsatte. Så daglig minner jeg meg selv på at helsen må først, så faller det meste på plass av seg selv.

80/20
80/20-prinsippet sier at 80 % av resultatet kommer av 20 % av arbeidet. Dette prinsippet er så altomfattende at det fortsetter å fasinerer meg år etter år. Jeg bruker det til å lete etter de mest effektive handlingene. Det vil alltid finnes en løsning som på et problem som gir mye bedre uttelling enn andre løsningen. Jeg lar også prinsippet berolige meg når jeg må bruke masse tid på et lite problem (bare 20 % av problemene vil stå for 80 % av tiden jeg bruker på å alle 100 % av problemene).

Aldri utsett (Knyttet til Getting Things Done – GTD)
«Aldri utsett» er et slagord jeg sier til meg selv hver gang jeg får lyst til å utsette noe. Når jeg kommer hjem og er sliten, så har jeg gjerne ikke lyst til å rydde ut av PC-vesken akkurat nå. Skal… skal ikke…? Slike beslutninger er slitsomme. Dette prinsippet tar mange slike valg for meg, og det er avslappende. Prinsippet henger sammen med en regel fra Getting Things Done-systemet: «If you can do it in less than two minutes, do it now.».

Alltid bli bedre
Jeg vil alltid bli bedre. Det trenger ikke være stressende eller skje raskt, men sakte men sikkert skal jeg alltid bli bedre. Dette prinsippet gjør det lettere for meg å ta imot kritikk — jeg sier det til meg selv før jeg får tilbakemelding på arbeidet mitt. Som Charlie Munger (partner til Warren Buffett) sier om dem begge: «We’re good at lifelong learning. Warren is better in his 70s and 80s, […] that he was when he was younger.»
De fleste er fornøyd med å være ok. Etter 10-20 år har «ok» blitt til «dårlig». Hvis du er en lifelong learner går du andre veien.

Hva er ditt viktigste prinsipp?

4 kommentarer om “Mine fire viktigste prinsipper”

  1. Bra blogg!

    Mitt viktigste prinsipp er å gjøre tiden mellom en beslutning og handling kortest mulig – slik blir jeg veldig effektiv :)

    Svar

Legg igjen en kommentar