Forskjellen på evnefeil og verdifeil

Det er greit å gjøre evnefeil.
Slapp av kamerat, det er ikke noe feil med deg selv om du ødela telefonen din.

Vi gjør to typer feil: feil på grunn av manglende evner — evnefeil — og feil fordi vi ikke har fulgt våre verdier — verdifeil.

Målet er å ikke la evnefeil gå inn på deg, og samtidig å redusere dine verdifeil til et minimum

Evnefeil
Når vi gjør evnefeil er det fordi vi ikke visste bedre. Det er veldig lett å være etterpåklok å si til seg selv at «herregud, hvordan kunne jeg gjøre noe så dumt?» Og glemme at du bare gjorde ditt beste, og at det er for lett å lytte til etterpåklokskap.

Evnefeil vil alltid være der; du klarer bare å unngå dem hvis du har en jobb og hobbyer som krever mye mindre av deg enn du er i stand til. De fleste av oss ønsker å gjøre en god jobb, og derfor vil du alltid befinne deg på kanten av hva evnene dine klarer. Det er jo slik vi lærer.

Jeg syns allikevel det er beroligende at evnefeil blir færre og færre innenfor et avgrenset område etter hvert som du øver.

Verdifeil
Verdifeil er alt du gjør som ikke er i tråd med dine verdier. Et eksempel er hvis du ikke forteller sannheten, når ærlighet er en viktig verdi for deg. Eller hvis du ikke holdt avtalen din, hvis respekt er viktig for deg.

Evnefeil er bra fordi du lærer av dem, verdifeil er ikke bra, siden de gjør deg til en annen person en den du ønsker å være. Dette er også en grunn til at du bør være bevisst dine egne verdier (les om mine her). Så lenge du lever i tråd med verdiene dine, så trenger du aldri å ha dårlig samvittighet fordi du gjør feil!

Jeg pleier å si til meg selv at jeg bare skal si unnskyld når jeg begår verdifeil (og ikke evnefeil), og at jeg alltid skal si unnskyld da. Det er selvsagt mange gråsoner, men jeg syns det er en fin regel.

Legg igjen en kommentar