Når du blir sint på noen, er det lett å bli fanget i historien til sinnet ditt. Historien om det det forferdelige den andre gjorde galt. Vi klarer ikke å se oss selv utenfra. Vi går rundt og er irritert over at den andre kan oppføre seg sånn som det.
Men hva betyr det å gjøre noe galt?
Det betyr at de har gjort noe som bryter med dine verdier. De har gjort noe som bryter med dine egne regler for hvordan man skal oppføre seg. Dette er det samme som å si at de har gjort en dårlig lykkevurdering, ref. mine tidligere blogg-serie om lykke.
Snu oppmerksomheten mot deg selv
Veldig ofte, så gjelder denne verdien din også for deg selv. Reglene dine om hva som er rett og galt, gjelder for deg selv også.
Du vil altså bli sint på deg selv hvis du gjør akkurat den samme gale oppførselen. Hvis du blir sint på meg for å kaste søppel på bakken, vil du trolig bli sint på deg selv om du også kaster søppel på bakken.
Dermed kan vi lære noe om oss selv hver gang vi blir sinte på noen!
Henger du med? La meg gi et eksempel
Mitt eget eksempel
Jeg kan bli sint og irritert på noen som gjør — det jeg selv mener er — en dårlig jobb, ødelegger noe, eller lignende.
Jeg kan enten gå rundt og være sint på den andre personen, eller jeg kan snu oppmerksomheten mot meg selv.
Jeg kan spørre meg selv: «Hva hvis det var jeg som gjorde en dårlig jobb?»
Svaret er at jeg ikke ville likt meg selv. Jeg ville blitt sint på meg selv.
Så når jeg tar meg selv i å bli sint på noen fordi de ikke gjør noe «godt nok», så kan jeg innse at dette handler vel så mye om meg selv som om dem.
Løsningen er å akseptere meg selv for å gjøre en dårlig jobb. Siden verdiene mine veldig ofte gjelder både for meg og alle andre, vil jeg dømme andre mindre, med en gang jeg dømmer meg selv mindre.
Alternativet er å gå rundt hele livet å være sint på alle som ikke gjør noe «godt nok». Samtidig som jeg selv bruker mye krefter på å leve opp til denne standarden jeg har satt. Av erfaring vet jeg at det er ganske slitsomt å leve sånn.
Når regelen ikke gjelder
Dette er jeg litt usikker på. Jeg vet at regelen gjelder veldig ofte. Men jeg er usikker på om den gjelder alltid. Siden den gjelder ofte, så mener jeg det uansett er verdt å teste den ut hver gang du blir sint på folk.
Her er hypotesen for om den ikke gjelder:
- Hvis du blir sint på andre for noe, men du faktisk aksepterer denne oppførselen hos deg selv, så er du en anelse narsissitisk. Du har strengere regler for andre enn deg selv.
- Hvis du blir sint på deg selv, men aksepterer denne oppførselen hos andre, så er du en anelse skamfull. Du har strengere regler for deg selv enn andre.
Jeg tror vi veldig ofte kan feilaktig tro, ved første øyekast, at det er en av disse situasjonene. Men når vi graver litt dypere, så dømmer vi oss selv ofte like strengt som når vi dømmer andre.
Fra litteraturen
Dette prinsippet lærte jeg i boken The Lies We Tell Ourselves (som jeg sterkt kan anbefale!). Der står det:
I hate in you, what I reject in myself.
Jon Frederickson
Innen jeg innser at dette er logikken til sinnet mitt, så kommer jeg aldri til å forstå at løsningen ligger i å akseptere og elske mine egne svakheter. Løsningen er ikke å kreve at andre skal leve opp til mine standarder.
I boken Lykkelig skilt: 10 trinn til en lykkelig skilsmisse (som jeg også kan anbefale, hvis du blir skilt!), er dette prinsippet formulert slik:
Du avviser eksens dårlige egenskaper uten å se at du bør tilegne deg noe av denne egenskapen selv.
Line Strandvik
La oss anvende dette på mitt eget eksempel, dog ikke knyttet til skilsmissen: Jeg avviser andres dårlige egenskaper (det å ikke gjøre ting godt nok), uten å se at jeg selv bør tilegne meg noe av egenskapen selv (å tillate meg selv å ikke gjøre ting perfekt).
Husk: Du kan ikke endre andre, bare deg selv.
Dette innlegget er et godt eksempel på dette. Du kan og bør endre hvordan du selv ser på deg selv. Da vil du endre hvordan du ser på andre. Å prøve å endre alle rundt deg til å leve opp/ned til dine standarder, vil trolig lede til et slitsomt liv.
Hva kan du selv gjøre?
- Hva blir du typisk sint på folk for?
- Ta dette temaet og snu det mot deg selv: Kan du akseptere denne «feilen» i deg selv?
- Ofte vil du oppdage at du ikke aksepterer dette hos deg selv.
- Jobb med å akseptere denne siden hos deg selv.
- Blir mer glad i deg selv og andre.
Hver gang du ser noen andre bli sint for noe, kan du også bruke denne tenkemåten. Istedenfor å bli dratt inn i sinnet deres, kan du prøve å se at sinnet deres betyr at de ikke aksepterer den type oppførsel av seg selv. Da er det mye lettere å bli sympatisk overfor den andre, enn å bare bli sint sammen med eller tilbake på den andre.
Lykke til!