Hva er kjærlighet? Det er to sider ved kjærlighet

Hva er kjærlighet? Det er overraskende vanskelig å finne noen tydelig forklaring på hva det er. Her skal jeg gi deg et konkret svar.

Kjærlighet vil jeg si er det samme som å elske noen, så jeg bruker de begrepene om hverandre. Kjærlighet har to sider ved seg, og dermed to tilhørende definisjoner, som bildet viser:

Hva er kjærlighet?
A: Å ville andre vel.
B: Andre gjør deg vel.
Hva er kjærlighet? Det er både å ville andre vel, og følelsen du får når andre gjør deg vel.

Dette gjelder også å være glad i noen, så hver gang jeg skriver elsker kan du godt lese «være glad i».

Kjærlighet: Side A

En side av kjærlighet er å ville andre vel.

Hva er kjærlighet? Svar 1 av 2: Kjærlighet er å ønske at noen andre har det godt.

Det er side A som gjør det godt å se at noen du er glad i har det fint. Helt uavhengig av hvordan du selv har det. Din egen lidelse kan forsvinne litt i bakgrunnen, når du ser noen du er glad i har det godt.

Jo mer du ønsker at en person skal ha det bra, desto mer elsker du personen.

Fordi side A handler om dine egne holdninger til andre, er det altså noe du har 100 % kontroll over selv. Uansett hva andre måtte si eller gjøre, så kan du velge hvor mye eller lite du ønsker å elske andre med side A av kjærlighet.

Jeg syns det er fint å tenkte på at denne måten å elske folk på innebærer at jeg faktisk kan elske hele verden. Det høres jo litt tullete ut, men for meg er det en emosjonell og rasjonell riktig konklusjon. Jeg ønsker innerst inne at alle skal ha det bra, og jeg vet at dette vil skape en bedre verden. Så jeg elsker faktisk alle. Det tror jeg du også gjør. (Med mindre du går rundt med et hat mot noen da. Det håper jeg du ikke gjør, mest for din egen del.)

Kjærlighet: Side B

En side av kjærlighet er at andre gjør deg vel.

Hva er kjærlighet? Svar 2 av 2: Kjærlighet er følelsen du får når andre gjør deg vel. Teksten i figuren har ikke med «følelsen av at (…)», bare fordi det ble litt liten plass i figuren.

Du opplever side B hver gang noen gjør noe som du setter pris på. Du blir glad, og syns dette er er flott person. Du kjenner på kjærlighet.

F.eks. kan noen si noe fint til deg, de kan smile til deg, eller gå en kveldstur med deg.

Det må være noe du faktisk setter pris på. Hvis noen kjøper en shot på deg i en bar og du syns shotting er helt dust, så kjenner du kanskje ikke på kjærlighet. Selv om du ser at den andre tydelig bare mener deg vel.

Sammenhengen mellom A og B

Selv om A og B er forskjellige fra hverandre, så er det noen sammenhenger mellom dem.

Når noen gjør deg glad, så vil du gjerne selv at de også skal være glade.
Når noen gjør deg glad, så vil du gjerne selv at de også skal være glade.

Jo mer noen gjør oss glad (B), desto mer ønsker vi at personen selv skal være glad (A).

  • B leder altså veldig ofte til A. Dette kjenner du trolig igjen selv.
  • Men A leder dessverre ikke alltid til B.
Selv om du vil at noen skal være glade, betyr ikke det nødvendigvis at de kommer til å gjøre deg glad.
Selv om du vil at noen skal være glade, betyr ikke det nødvendigvis at de kommer til å gjøre deg glad.

Du kan ville at noen har det godt (A), uten at de ender opp med å gjøre deg selv godt (B). Dvs. at A ikke leder til B. Det er fordi A handler om dine holdninger til andre, og ikke om hva du faktisk gjør for andre. A er et nødvendig utgangspunkt, men du må faktisk gjøre handlinger som skaper lykke for andre, hvis du selv skal påvirke den andres kjærlighet overfor deg.

Forskjellen mellom A og B

Kjærlighet fra foreldre til barn handler om at foreldrene ønsker barna vel.
Kjærlighet fra foreldre for sine barn være slik.
Kjærlighet fra barn til foreldre handler om at foreldrene gjør barnet vel.
Kjærlighet fra barn for sine foreldre kan være slik.

Forskjellen på A og B har blitt ekstra tydelig etter at jeg fikk barn. A er enormt sterkt overfor barnet mitt. Jeg vil aller mest i verden at hun skal ha det fint. Og uansett hva hun måtte gjøre for å såre meg, så tviler jeg på at jeg ville slutte å ønske at hun skulle ha det godt. Det tror jeg de aller fleste foreldre kjenner seg igjen i. Det er lite B i relasjonen, men allikevel mye A.

I andre relasjoner er forskjellen ikke like tydelig. Men selv om A og B kan påvirke hverandre, så er de allikevel forskjellige fra hverandre. Og det er lurt å være bevisst på forskjellen i relasjonene dine.

For jenten min på 1,5 år, så tror jeg at hennes B-side er viktigst. Hun later til å bry seg mest om at jeg gjør henne godt. Hun gjør temmelig lite for å bidra til at jeg får en god natt med søvn, en rolig morgen, eller en avslappende middag.

Hva kan du selv gjøre?

Så, hva er kjærlighet? Det er å gi og å få. Dermed dukker det opp to forskjellige taktikker du kan velge mellom:

  1. Den første er at du venter på at noen andre gjør deg vel, så du får fylt opp din B-side. Etterpå kan du kjenne på at du også vil dem vel, altså A-siden, og deretter gi masse tilbake. Det tror jeg mange av oss gjør til tider. Men det er jo faktisk en kjempedårlig taktikk. Alle ender opp med å vente på at noen andre skal ta det første steget. Dessverre er dette taktikken som ofte føles mest riktig og rettferdig.
  2. Den andre taktikken er å fokusere på A først. Du kan tenke at du vil den andre vel. Helt uavhengig av om du syns den andre har behandlet deg riktig eller galt i det siste. Selv om det ikke alltid er så lett i praksis. Etter at du har fått på plass tanken om at du vil den andre vel, kan du gjøre noe som du vet den andre setter pris på. Ganske raskt vil du få tilbake minst like mye fra den andre!

I praksis kan dette være å ta initiativ til noe du vet den andre liker. Eller du kan være den første som ber om unnskyldning. Dette kan noen ganger føles vanskelig og urettferdig. Men hvis du klarer det vil du selv ende opp mer lykkelig enn hvis du ikke gjorde noe. Så det er — ironisk nok — på en måte litt egoistisk.

Denne taktikken er også bare avhengig av deg selv! Du har full kontroll. Du må ikke forhandle med den andre eller noe, du kan bare begynne å gjøre snille ting.

Hvis den andre ikke gir noe/nok tilbake, må du være sårbar og modig nok til å si i fra at du føler du gir mer enn du får. Ellers må du distansere deg fra relasjonen på en eller annen måte. F.eks. ved å tenke at kanskje dere bare er gode venner, og ikke super-beste-venner.

Les også: Hva er følelser?

Kjærlighetstips til deg

  • Tenk på at det er faktisk to forskjellige sider ved å elske/være glad i noen.
  • Tenk på dine nærmeste, hvordan er side A og B for deg overfor dem?
  • Innse at du har full kontroll over side A i kjærlighet, og reflekter over hvor mange du vil skal ha det vel. Kanskje du elsker hele verden? Bli litt glad, uansett hvor mange du elsker.
  • Gjør noe fint for noen du er glad i, og tenk at du gjør det fordi du vil dem vel.

Lykke til!

Legg igjen en kommentar