Hvorfor feirer vi jul?

Bilde av pepperkakehus.
Bilde av Couleur.

Hvorfor feirer vi jul? Jeg syns det er verdt å spørre oss selv om. For vi bruker veldig mye krefter på jul, og vi lar en hel måned i året bli overrumplet av dette virvaret av tradisjoner.

Klarer vi som rasjonelle, dog følelsesladede, ateister å finne mening i julen? Hvordan da?

Hvis du er religiøs, så har du kanskje gode grunner for å feire jul. Men for meg og mange andre ateister, så er jul en litt mer uklar tradisjon.

Skal vi feire at solen snur?

At «solen snur» er en legitim ting å feire syns jeg. Min far gjør et lite poeng av dette hvert år, på den dagen solen faktisk snur. Dvs den dagen med færrest timer med sol i året. Kanskje vi skulle fokusert mer på dette?

Skal vi feire julemat?

Julematen vil jeg si er er verktøy for å feire noe. Det er ikke en feiring i seg selv. Før var julematen kanskje noe mer eksklusivt man unnet seg i en ellers mat-fattig vinter. Men nå kunne vi strengt tatt spist «julemat» hele året.

Skal vi feire kjærlighet?

Er det noe med kjærlighet og takknemlighetene å hente i julen? Vi gir mange gaver til hverandre i julen, som er et tegn på kjærlighet til hverandre. Men vi setter i liten grad ord på denne kjærligheten. Her er det kanskje noe å hente. I hvert fall inntil vi klarer å lage vår egen takknemlighetshøytid, slik som thanksgiving i USA.

Skal vi reflektere over året som har gått?

Julen er det siste som skjer før nyttårsaften. Nyttårsaften har mer fokus på året som kommer syns jeg, og ikke så mye det som har skjedd. Derfor syns jeg det gir mening å bruke julen til å fokusere på året som har gått.

Kanskje vi skulle hatt mer fokus på refleksjon og ettertanke i julen? Det syns jeg er noe som fortjener en høytid med tilhørende tradisjoner!

Hvordan gjøre julen mer meningsfull

Jeg tror vi med små grep kan gjøre julen mye mer betydningsfull. Jeg vet ikke akkurat hvilke grep vi bør gjøre. Men her er to forslag:

  1. Bruk julen til å reflektere over året som har gått.
  2. Bruk julen til å sette ord på kjærlighet og takknemlighet.

Hva kan du selv gjøre:

  • Tenk over hvorfor du selv feirer jul.
  • På julemiddagen kan du ta initiativ til en runde rundt border der alle forteller om hvordan året har vært for dem. 
  • På julemiddagen kan du ta initiativ til en runde rundt border der alle deler noe de er takknemlig for. 
  • På julekort og til/fra-lapper på gaver kan du skrive noe du setter pris på ved personen. 
  • Finn ut hvilken dato solen snur, og feire denne dagen med julemat. 

Lykke til!

3 kommentarer om “Hvorfor feirer vi jul?”

Legg igjen en kommentar