Intro til personlig utvikling

Intro til personlig utvikling
Det er en skummel verden der ute. Det er best hvis du er godt forberedt.

Liker du å bli bedre, sånn generelt på livet? Dette innlegget er til deg som liker tanken om personlig utvikling, men som kanskje ikke har kommet skikkelig i gang, eller som er godt i gang og vil få enda mer inspirasjon.

Hvorfor personlig utvikling?

Målet med personlig utvikling er å leve et best mulig liv, definert etter dine egne kriterier. Dette innebærer å være trygg på deg selv og hvem du er, og å være lykkelig og ha motivasjon for det du bruker tiden din på.

Jeg er mye mer fornøyd med hvem jeg er, og er mye mer trygg på meg selv, enn jeg var for ti år siden. Og det er fordi jeg har brukt mye tid og krefter på personlig utvikling.

Når du vet med deg selv at du kommer til å være fornøyd med livet du har levd, når du ser tilbake på det om 50 år, da har du kommet dit du trenger i personlig utvikling. Og selvsagt når du er fornøyd med livet ditt her og nå.

Hva er personlig utvikling?

Personlig utvikling
Personlig utvikling handler om det som går på deg selv som person, ikke mer faglige emner.

Personlig utvikling handler om å bli mer bevisst på hvem du er og hva du vil med livet ditt. Det handler ikke om ting som hvordan endre en vane, lære om kroppsspråk, motivasjon, økt effektivitet, osv. Men det handler om hvem du er, og hva du vil.

Dessverre så grupperes veldig mye i kategorien «personlig utvikling». Ref. figuren til høyre, så er det veldig mye i gråsonen mellom det jeg kaller ekte personlig utvikling og faglig utvikling. Og dette kalles ofte for «personlig utvikling».

Min «Intro til personlig utvikling»

  1. Få overblikk over hva du må jobbe med, nemlig dette:
    1. Bli bevisst dine egne verdier og lev etter dem.
    2. Bli bevisst dine styrker, svakheter og interesser, og planlegg livet ditt og karrieren din etter dem.
    3. Få god selvfølelse og bli trygg på deg selv
  2. Godta at dette er en lang prosess du aldri blir helt ferdig med (selv om du kan komme veldig langt på noen få år).  Gjør litt hvert år.
  3. Start et sted og hold det gående. Velg et konkret emne du vil utforske. Finn ut om du foretrekker blogger, bøker, lydbøker, podcasts, TED talks, online kurs (f.eks. Udemy), eller andre kilder.
  4. Vurder å gå til psykolog og/eller coach hvis du vil ha hjelp. Jeg har gjort begge deler, og kan anbefale det. Noen bedrifter støtter psykolog/coach. Jeg har fått mest ut av psykolog, fordi der går man veldig i dybden på hvem man er.

Bokliste:

Her er mine beste bokanbefalinger.

TED talks:

Her er mine topp 3 om personlig utvikling. Se også siden min med Topp 10 TED talks

Til syvende og sist, så må du jobbe med det du lærer. Skriv ting ned, og diskuter med venner/kjæreste osv. Lykke til :)

En kommentar om “Intro til personlig utvikling”

Legg igjen en kommentar