Hvordan lese for å huske

Skal du lese for å huske kan det være lurt å vente med å omfavne boken før du får bruk for den.
Skal du lese for å huske kan det være lurt å vente med å omfavne boken før du får bruk for den.

Hvor mye husker du av den siste avisen du leste?

Eller, hvor mye husker du av det siste du leste faglig, f.eks. kursmateriell eller en fagbok?

Jeg tipper du husker veldig lite. Med mindre det handlet om noe du brukte aktivt samtidig som du lærte det. Jeg husker i hvert fall veldig lite av det jeg leser.

En kort historie

Da jeg jobbet i Accenture, så hadde vi en gang fokus på opplæring i avdelingen min. Dette inkluderte online kurs, som Accenture har ekstremt mange av.

Etter en del kartlegging og undersøking, hadde jeg laget meg en liste over kurs som var relevante for min rolle, og som fokuserte på emner jeg interesserte meg for. Så da gikk jeg til min daværende mentor og spurte, «Så nå bare starter jeg på toppen av listen, og tar ett og ett kurs?»

Mentoren min sa noe jeg husker veldig godt. Han sa jeg ikke skulle ta et eneste kurs: «Vebjørn, ikke bruk tiden din på disse kursene før du trenger kunnskapen.»

Men først hvis jeg skulle jobbe på et prosjekt om logistikkhåndtering, så burde jeg ta kurset om logistikkhåndtering, for da ville jeg huske mye mer.

Hva jeg lærte

Jeg lærte at siden vi husker veldig lite av det vi leser (Les mer her), så vent med å lese til du får brukt det i praksis.

Vi må godkjenne at de aller fleste av oss husker ganske dårlig. Hvis du skulle jobbe med noe du ikke har brukt siden du studerte det for mange år siden, kunne du begynt å jobbe med en gang? Jeg tror du måtte ha lest deg litt opp igjen. Det ville selvsagt gått mye raskere å lese seg opp, men det aller beste er å lære det først når du trenger kunnskapen.

PS:
Ja, det er mye faglig som man må lære før man får bruk for det, f.eks. på legestudiet. Men jeg snakker om alt det du har lært deg gjennom livet ditt som du aldri fikk bruk for. Det er denne «unødvendige» læringen du kan minimere.

Legg igjen en kommentar