Slik er dine vaner bygd opp

Eller kanskje du kjøper en salat istedenfor... Du har jo selv bare gode vaner!
Eksempel på vane: 1 – Det er sent på arbeidsdagen og du føler deg trøtt. 2 – Du går til kantinen og kjøper en kaffe. 3 – Du blir både våken og får snakket med vennene dine.

Alle vaner er bygd opp av tre steg, et signal, en rutine og en belønning.

1. Signalet. Signalet er det som forteller hjernen at nå skal rutinen starte. En vane starter aldri ut av ingenting, men blir satt i gang av noe. Et fint eksempel på et slikt signal er vekkerklokken som ringen. Da starter du rutinen «morgenstell».

Mange signaler er mer utydelige. Kanskje signalet «stress» forteller hjernen din at du skal drikke en kopp kaffe. Men det er ikke så lett for deg å vite nøyaktig når du er stresset, eller hvilken type/grad av stress som er signalet.

2. Rutinen. Rutinen er et fast mønster av handlinger du gjør nesten uten å tenke over det. Når du gjør morgenstellet ditt så vurderer du ikke nøye hva du skal gjøre. Du bruker ikke mye tankekrefter på styre hånden din når du pusser tennene dine. Det går automatisk; det er en rutine.

Rutiner er fantastiske fordi de ikke tapper deg for energi. Du får altså gjort ting uten at du bruker energi på det. Alt du gjør som ikke er en rutine koster deg masse energi. Ideelt sett er det eneste du gjør som ikke er rutiner ting som er gøy eller som er problemløsning. (Tenk litt på den!) Dette henger sammen med energiplanlegging istedenfor tidsplanlegging.

3. Belønningen. Belønningen er det du får etter du har gjennomført rutinen. Når du pusser tennene dine, så er belønningen den gode smaken i munnen. Dette er grunnen til at det alltid er en frisk sitronduft i rengjøringsmidler. Når du har brukt rengjøringssprayen, så er det viktig at du får en belønning, ellers vil du ikke utvikle en vane for å bruke akkurat dette produktet.

Nå vet du hvordan dine vaner er bygd opp! Jeg syns det er fascinerende å observere meg selv gjøre ting jeg egentlig ikke bevisst har valgt. Tenk litt på det når du står opp i morgen, bare observer hva kroppen din gjør.

I neste blogginnlegg skal jeg dele mitt viktigste tips for å endre vaner — et tips som jeg bruker selv.

 

Dette innlegget er inspirert av boken The Power of Habit: Why We Do What We Do in Life and Business.

2 kommentarer om “Slik er dine vaner bygd opp”

  1. Kommentar til denne setningen:
    Ideelt sett er det eneste du gjør som ikke er rutiner ting som er gøy eller som er problemløsning. (Tenk litt på den!) Dette henger sammen med energiplanlegging istedenfor tidsplanlegging.
    Min kommentar: For å få etablert nye rutiner, må man gjøre kjedelige ting, eller ting som ikke er gøy. Etter hvert blir det en rutine – så da så… Ellers er setningen absolutt på sin plass.

    Svar
    • Ja, godt poeng, man må investere litt for å få på plass vanene før man kan nyte godt av dem. Jeg tenker at der en viktig grunn til at folk ikke har så mange vaner som jeg mener man bør ha.

      Det er jo lettere å ikke gjøre disse investeringene. Men da bruker du mer energi på lang sikt.

Legg igjen en kommentar