Pomodoro-teknikken – Hvordan jobbe effektivt med pauser

Pomodoro pomodoro pomodoro! Si det fort mange ganger.
Pomodoro er italiensk og betyr tomat.

Pomodoro-teknikken: Sett en alarm på 25 min og jobb 100 % fokusert i denne tiden. Når alarmen går tar du 100 % pause i 1-5 min.

Jeg er er stor forkjemper for at effektivitet handler minst like mye om pausene du tar, som tiden du jobber. Men det er vanskelig å ta pauser. Det er vanskelig å vite hvor ofte du skal ta dem, og hvor lenge de skal vare. Pomodoro er en teknikk jeg har brukt i flere år for å bli flink til å ta pause.

Teknikken

Når jeg starter klokken som teller ned 25 min rydder jeg alt som foregår i hodet mitt unna, og fokuserer bare på den ene oppgaven jeg har bestemt meg for å jobbe med. Jeg sjekker ikke mail underveis, og hvis det dukker opp noe, skriver jeg dette ned på en lapp som jeg ser på senere.

Dette kan kreve mer energi enn å bare jobbe i den vanlige tralten. Men det er der de planlagte pausene kommer inn. Når alarmen går stopper jeg helt å tenke på oppgaven, jeg bruker veldig ofte stirr ut vinduet-teknikken (les om den her). Etter 1-5 min starter jeg en ny pomodoro.

Pomodoro og flyt (flow)

En fordel med å ikke bruke pomodoro er at du kommer lettere inn i flyt-sonen. Det tar ofte 20 min å komme inn i flyt-sonen, så da kan pomodoroen ødelegge flyten din. Derfor er det veldig viktig at du ikke misbruker pausene dine hvis du er inne i en flyt-sone. Ikke les nettavis, da blir du for distrahert. Ta en puste-pause på 30-60 sek hvis du er inne i god flyt.

Min erfaring

Jeg startet med pomodoro for 3 år siden, og fremdeles syns jeg det er vanskelig å bruke den en hel dag. Vanligvis er jeg flink i timene før lunsj, men så sklir det fort ut.

MEN det betyr ikke at jeg ikke har lært masse om å jobbe effektivt med bruk av pomodoro! Jeg nevner dette mest for å poengtere at det vil ta deg lang tid å mestre teknikken 100%. Selv om du vil få god effekt allerede etter dag 1 (tenk 80/20).

Her kan du lese mer om pomodoro: http://pomodorotechnique.com/.

2 kommentarer om “Pomodoro-teknikken – Hvordan jobbe effektivt med pauser”

 1. Hei, Vebjørn, og takk for hjelpen på bloggen min.

  Jeg har brukt teknikker tilsvarende denne i noen år, litt av og på, og såfremt jeg klarer å komme inn i en rytme ila tiden det jobbes, kan dette fungere meget bra!

  Med at det fungerer bra, mener jeg at det er befriende å tømme hodet for å fokusere i den avsatte arbeidstiden.

  Kult innlegg, gleder meg til å følge bloggen din fremover. Del masse på Twitter når du har skrevet, så leser jeg :)

  Svar
  • Takk for kommentar, Joakim!

   Ja, det er befriende å tømme hodet for alt annet enn det du fokuserer på. Selv om det ikke alltid er like lett :)

   Deler nytt innlegg på Twitter hver lørdag!

Legg igjen en kommentar