Prolon – Fem dager faste-etterligning

Prolon, mine erfaringer og anbefalinger.
Klar for dag 1 med Prolon!

Nå har jeg fullført fem dager med Prolon fasting mimicking diet (FMD), og her er mine erfaringer og anbefalinger. Prolon er en pakke med mat og drikke som skal gi deg fordelene ved å faste uten å faktisk faste. Det er altså en faste-etterligning.

Jeg ville teste Prolon fordi jeg har troen på at fasting kan gi meg et bedre og lengre liv totalt sett.

Tidligere har jeg gjort fem dager med vann-faste, du kan lese om det prosjektet her.

Hva er Prolon og faste-etterligning?

Forskning tyder på at å faste har flere helsefordeler. Men det kan også være veldig tungt og vanskelig å faste. Så professor Valter Longo har utviklet Prolon, som er en boks med mat og drikke for fem dager. Du spiser ca. 1100 kcal dag 1, og ca. 700 kcal dag 2-5 Altså mye mindre enn ditt dagsbehov (2000 kcal for kvinner og 2500 kcal for menn), men mye mer enn 0 kcal, som på en vann-faste.

Longo sin forskning tyder på at du får mange av de samme fordelene som vann-faste, men at det er lettere å gjennomføre. Så jeg bestemte meg for å teste det ut.

Noen fordeler med Prolon (hypoteser, mer eller mindre støtet av studier):

 • Lavere sannsynlighet for diabetes
 • Lavere sannsynlighet for å få hjerte/kar-sykdommer
 • Lavere sannsynlighet for kreft
 • Bedre immunforsvar
 • Økt levealder

Mine erfaringer

Dag 1 (torsdag):
I dag gikk det overraskende greit. Hver gang jeg ble sulten rundt mine vanlige tidspunkt for måltider, så kunne jeg spise et mini-måltid. Det var allikevel veldig vanskelig å sovne.

Dag 2 (fredag):
Jeg ble vekket 05:40 av jenteungen min. Spiste frokosten (en liten nøtte-bar) rett før jeg la meg litt før 12:00. Sov i over 2 timer. Hadde godt med overskudd da eg våknet, og det varte ut dagen. Gjorde en liten 7 minute workout også. Spiste middag 21:30, det gjorde det litt lettere å sovne

Dag 3 (lørdag):
Jeg sov helt til kl 10:00. Følte meg veldig uthvilt. Hele dagen gikk overraskende fint. Spiste de to store måltidene rundt kl 17:00 og 21:30.

Dag 4 (søndag):
Jeg ble vekket 05:30. Var veldig trøtt og sliten. Spiste lunsj 10:30, og sov nesten 2 timer. Våknet med mye energi, og det holdt seg gjennom resten av dagen. Litt utfordrende å være i en barnebursdag med mat og kake, men jeg koste meg med mine syv oliven :)

Dag 5 (mandag):
Våknet overraskende våken, selv med veldig lite søvn. Dagen gikk helt fint. Har blitt vant til å være litt sulten, og å spise små måltider.

Dag 6 (tirsdag):
Ferdig!
Spiste vaniljekesam med bringebær og blåbær til frokost. Veldig godt! Men magen ble ikke så begeistret, trolig pga meieriprodukter. Burde nok fortsatt med vegansk og supper. Bare større porsjoner. Men veldig digg å kunne spise mer mat.

Vekt, muskel og fett -målinger

Målingene under er gjort med en Tanita BC-545n vekt. Jeg har gjort målinger helt siden jeg gjorde fem dagers vannfaste 8 måneder før Prolon.

Endringer i fett-prosent før, under og etter Prolon.
Fett-prosenten min gikk tydelig ned.
Endringer i fett-prosent for 8 måneder før denne fasten.
Data for 8 måneder viser at fett-målingene varierer en del. Jeg tror unøyaktigheter i vekten forklarer en del av variasjonene. Men det er en tydelig nedgang både for Prolon og 5-dager vann-faste. I perioden etter den første fasten, ser du at jeg spiste meg tilbake til min normale fett-prosent på rundt 10 %.
Endringer i vekt, muskelmasse og vannmasse før, under og etter Prolon.
Jeg gikk ned litt over 2 kg ila. Prolon. Men lite/ingenting av dette er muskler eller vann, basert på vektens målinger. Dette er samsvarer med min forståelse av faste-forskning; man mister i all hovedsak fett, ikke muskler.
Endringer i vekt, muskelmasse og vannmasse for 8 måneder før denne fasten.
Data for 8 måneder viser en mye tydeligere vekt-nedgang for 5-dagers vann-faste, enn for Prolon. Du ser også hvordan jeg spiste meg opp i vekt etter den første fasten. De tre grafene ser også ut til å endre seg i takt med hverandre, som kan tyde på at utenom faste-perioder, så skyldes vektendringer for meg i stor grad endringer i muskler/vann (og ikke bare fett). I de 8 månedene har fett-vekten min har variert med 0-1 kg, mens totalvekten min har variert med 0-5 kg.

Konklusjon

Prolon var betydelig lettere enn vann-faste. Jeg var bare litt sulten, men ikke klar-til-å-gi-opp-sulten. Jeg gikk ned litt mindre i vekt/fett, som for min del bare er bra. Hodet mitt fungerte overraskende bra, selv de to dagene jeg var på jobb klarte jeg å holde fokus gjennom dagen.

Jeg syns Prolon var fantastisk, sett bort fra to viktige grunner, som jeg kommer til i neste avsnitt.

Vil jeg anbefale Prolon?

Jeg vil ikke anbefale Prolon (enda). For det første er det veldig dyrt. Min pakke kostet 2600 kr (!). Det var med en rabatt. Det blir kanskje billigere fremover, og hvis det begynner å selges i Norge, og man slipper toll.

For det andre er det ikke spesielt miljøvennlig. Pakken sendes fra USA, og det er enorme mengder emballasje, siden alt er pakket inn individuelt.

Hvis du er interessert i Prolon, vil jeg heller anbefale å google hvordan du lager din egen tilsvarende pakke. De fleste ingrediensene kan du erstatte ganske lett. Det er godt mulig jeg kommer til å gjøre dette selv, da kommer det nok en ny blogg-post.

Lykke til, om du kaster deg ut i faste-verdenen!

3 kommentarer om “Prolon – Fem dager faste-etterligning”

 1. Har sett litt på eggfaste. Lite å vinne på det utover at du aldri mer kommer til å orke å se ett egg etterpå. Det ser ut til å være innenfor lavkarbotrenden, og den er jo rimelig miljøfiendtlig med mindre du tar vegetarvarianten. Og den blir veldig krevende. Dessuten er vel ikke din – vår – mening med faste å gå ned i vekt, men de andre helse-effektene.

  Svar
  • Hei, har kjapt googlet eggfaste også. Selv ville jeg ikke nødvendigvis godt for en rein eggfaste, men bruke egg som en del av FMD-menyen. Og hvis man spiser f.eks. bare 750 kcal hver dag, så trenger det ikke bli spesielt miljøfiendtlig.

   Du skriver at «lavkarbotrenden (…) er jo rimelig miljøfiendtlig». Men det betyr ikke at en 5-dagers lavkarbo-faste trenger å være miljøfiendtlig :)

   Mitt eget mål er å spise totalt samme antall kalorier over f.eks. 3 måneder, dvs at jeg etter 3 måneder har spist meg tilbake til samme vekt som før jeg startet fasten. Da mener jeg at alle kaloriene jeg spiser i etterkant av fasten, har mye mer å si for hvor miljøvennlig mitt matinntak blir.

   Målet mitt er ikke å gå ned i vekt nei, selv om internett fokuserer ofte på vektnedgang-fordelene. For mange er jo nettopp dette målet, så jeg syns egentlig internett har riktig fokus :)

Legg igjen en kommentar