Faste – Min erfaring med fem dager uten mat

Oppdatering: Siden denne fasten har jeg også gjort:
Prolon – 5 dager faste-etterligning og
5 dager keto-faste

Min første faste

Jeg har nylig fullført min aller første faste, dvs. at jeg gikk fem dager uten mat. Det var ganske tungt, spesielt siden jeg hadde en liten baby å passe på også. Men samtidig var det absolutt overkommelig.

Hvorfor faste?

Å faste har flere fordeler, hvorav noen allerede er støttet av forskning/studier. Det (kan) bl.a. hjelpe mot:

 • kroppens aldring
 • kroppsfett
 • diabetes type 2
 • høyt kolesterol
 • kreftceller

Mange av fordelene er knyttet til at kroppen går inn i ketose når man faster. Dvs, at kroppen starter for fullt å forbrenne sitt eget fett, istedenfor å livnære seg av mat du spiser. Dette øker insulin-sensitiviteten din (bra mot diabetes), forbrenner fett (bra for å slanke deg), sulter og dreper kreftceller (bra for å forebygge og støtte kreftbehandling). Og når kroppen din ikke får mat utenfra, økes antall stamceller du har, samtidig som «gamle» celler byttes ut med «nye» og friske celler. Dette er knyttet til autofagi (autophagy på engelsk).

Dette er påstander jeg har hovedsakelig fra de to bøkene jeg linker til lengre ned i innlegget. Du må gjerne google selv.

Mine dag-til-dag erfaringer

Regler

I utgangspunktet var det en vann-faste, men det er vanlig å allikevel innta ting som ikke er vann. Dette «spiste» jeg:

 • C- og D-vitaminer, nesten daglig
 • Magnesium, daglig (bra for søvn og muskelkramper)
 • Melatonin, daglig (bra for søvn)
 • 4 g salt med jod, daglig
 • Svart kaffe på dag 2, 4 og 5.
 • Ellers bare vann

Dag -3, -2 og -1

De første dagene i en lengre faste er visstnok de verste. Det er fordi kroppen ikke liker å gå tom for mat, og heller forbrenne sitt eget fett, dvs. ketose. Så for å gjøre inngangen til ketose lettere, begynte jeg å spise veldig lav-karbo tre døgn før fasten begynte. Da starter jeg å tømme glykogen-lagrene («karbohydrat-lagrene») mine, slik at kroppen får lengre tid til å tilvenne seg fettforbrenning.

Jeg syns det var litt kjipt å ikke spise karbohydrater, men jeg var i hvert fall ikke spesielt sulten.

Dag 1:

Jeg var veldig slapp, både i musklene og i hodet. Men sult-følelsen var ikke så ille som jeg fryktet. Den kom i bølger, som jeg har lest at den skal gjøre. Men jeg syns bølgene med sult, varte mye lengre enn de uten sult. Så lenge jeg ikke var i nærheten av mat, var det lett å ikke spise. Men da jeg var i et vaffel-besøk, kjente jeg på en stor trang til å spise. Natten gikk helt fint, selv om jeg har lest at det kan være vanskelig å sovne når man faster.

Dag 2:

Mindre slapp i dag. Mye mindre sultfølelse. Den er der, men bare som små bølger. På en måte er jeg litt daff, men samtidig kan jeg noen ganger føle at jeg har veldig mye energi og overskudd. Magen kjennes tommere enn den noen gang har vært…

Dag 3:

Dagen føltes først overraskende lik som dag 2, selv om jeg hadde håpet det skulle være enda enklere i dag. Jeg gikk en ekstra lang baby-trilletur, og hørte på podcast hele veien. Dette viste seg å være helt utmattende for meg. Og jeg var langt nede i kjelleren i flere timer. Men utover dagen kom jeg meg ovenpå igjen, og var på et bra energinivå. Jeg hadde faktisk mer energi enn vanlig når jeg først hadde overskudd. I dag begynte jeg også for fullt å fantasere om mat. Det var veldig intenst, og det er noe jeg tror du må rett og slett gå et par dager uten mat for å virkelig forstå hva innebærer.

Dag 4:

Morgenen var veldig tung i dag. Det hang kanskje sammen med at den startet 05:30 pga baby. Men etter noen timer, og en kopp kaffe, så var jeg i mye bedre form. Dagen gikk helt greit. Noen perioder med mye sult-følelse, og noen perioder hvor jeg ikke tenkte på mat/sult i det hele tatt.

Dag 5:

Ganske tung morgen i dag også; morgenene er visst verst. Jeg bestemte meg for å bryte fasten 2 timer før jeg ellers skulle. Både fordi jeg (selvsagt) var sulten, og fordi jeg ville ha bedre tid til å spise meg sakte oppover den dagen. Når du bryter en lengre faste, er det veldig lurt å starte med veldig små måltider. Magen din er ikke klar for et stort måltid med en gang.

Kl 15:30 drakk jeg en kopp kraft/buljong som jeg kjøpte på Ur Kolonial. Det var veldig godt! En time seinere spiste jeg noen cashewnøtter og noen mini piccolo-tomater. Også veldig godt! Litt seinere steikte jeg to egg med smeltet ost på toppen, og litt paprika ved siden av. Nydelig godt. Først fikk jeg følelsen av at jeg kunne spise ti egg, men så ble jeg plutselig veldig mett. Resten av kvelden følte jeg meg litt rar, kroppen var tydelig igang med noen prosesser. Jeg endte opp med å spise nattmat kl 23:45 fordi jeg ikke fikk sove. Etter det sovnet jeg.

Dag 6:

Jeg prøvde å spise litt forsiktig også i dag. Både kropp og sinn er på vei tilbake til normalen, selv om det tar nok enda en dag eller to før jeg er helt tilbake til 100 % tror jeg. Det føltes veldig godt å kunne spise igjen!

Vekt- og fett-målinger

Faste - Fett 2
Målinger av min fett-prosent, før, under og etter faste. Målingene er gjort med en Tanita BC-545n vekt.
Faste - Vekt, muskelmasse og vannmasse
Målinger av min vekt, muskelmasse og vannmasee, før, under og etter faste. Målingene er gjort med en Tanita BC-545n vekt.

Jeg gjorde mange veiinger på min Tanita BC-545n vekt, både før, under og etter fasten. Mine tolkninger av dataen for fett, muskler og vann:

 • Det er tydelig at det er en del usikkerhet i målingene av fett-prosent, siden verdiene hopper mye fra dag til dag. Men det er allikevel tydelig at jeg gikk ned en del i fett under fasten. Første måling er på 6,9 kg, og siste er på 5,0 kg.
 • Jeg har vanskelig for å tro at jeg både gikk ned ca. 3 kg og opp igjen ca. 3 kg muskelmasse på så kort tid. Uansett, så er både første og siste måling på 60 kg.
 • Jeg trodde vannmasse skulle gå mye mer ned (og opp igjen), men denne har holdt seg overraskende stabilt. Jeg vet ikke hvorfor.

Hva sitter jeg igjen med

Selv om det er tungt å faste, er det absolutt overkommelig så lenge du er motivert for det. Jeg sparte en del tid og penger på å ikke spise, som var bra. Mentalt var jeg ganske redusert, bortsett fra noen timer hver dag hvor jeg plutselig hadde overraskende mye energi. Så jeg vil si at det er langtidsgevinstene som må gjøre utvidet fasting verdt å gjøre. For underveis er det litt tungt.

Jeg gikk tydelig ned i fettprosent, men dette var ikke målet mitt. Men for veldig mange, så tror jeg å gå ned i fettprosent er en god grunn til å faste. Istedenfor å slite i ørten dager med å gå et par 100 kcal i minus hver dag, kan du gå ned rundt 10 000 kcal i minus på bare noen dager. Hvorav hoveddelen forsvinner som fett.

De andre helsegevinstene, som redusert kreft-risiko og «nyere» celler, er dessverre vanskelig både å måle og føle. Så her må jeg vurdere forskningen, og hvor mye jeg stoler på den. Nå i ettertid tenker jeg at det trolig er lurt å faste 1-4 ganger i året. Men siden jeg anser meg som relativt sunn, blir det nok 1-2 ganger i året.

Anbefalinger hvis du vil faste selv

Neste gang skal jeg faste i 5 netter og 4 dager, det gjør fasten betydelig lettere, samtidig som den ikke er så mange timer kortere.

Ellers har jeg disse tipsene hvis du vil faste selv:

 • Start 3 dager i forkant med veldig lavkarbo, dette gjør overgangen til ketose mye lettere.
 • Hvis du jobber, tror jeg det er lurt å starte på en fredag, og være ferdig på tirsdag.
 • Unngå å være sosial med andre som spiser.
 • Løs opp f.eks. 4g salt og drikk dette som 3 «måltider» hver dag, det stopper sulten bittelitt.
 • Drikk kaffe hvis du trenger det, men helst maks 1 kopp om dagen.
 • Hold deg aktiv, ikke sitt stille og tenk på at du er sulten.
 • Ta før og etter bilder av deg selv.
 • Fast gjerne sammen med noen, det gjør det lettere å holde ut.

Her er to bøker jeg har lest om å faste. Jeg kan anbefale begge to.

Lykke til med å faste!

11 kommentarer om “Faste – Min erfaring med fem dager uten mat”

 1. Bra jobba! Mine erfaringer med tredagers vannfaste dokumenterte jeg ikke så godt. Men etter ett år med tredagers annenhver måned, var vekt, blodtrykk og kolesterol på samme nivå eller høyere (kolesterol). Da gadd jeg ikke det mer, og kjørte 5-2. Det virket på vekt og kolesterol. Etter avbrudd pga sykdom var kolesterolet oppe i to-sifret tall, og legen ville sette meg på medisiner. Da kjørte jeg på med 5-2 igjen, og etter ett år var jeg nede på 7 i kolesterol igjen. Vekta har også gått ned med 4-5 kg.
  Jeg sliter litt med å finne ut om 5-2 eller 8-16 gir samme effekt som full faste når det gjelder regenerering – dvs stamcellene settes i reparasjonsmodus. Men jeg er klar for å prøve en femdagers etter Longo sin Fast Mimicking Diet i januar. Fint å få vekk juleflesket, så får vi se kvisleis det går

  Svar
  • Flott med bekreftelse på at fasting kan virke på for høyt kolesterol! Usikker på det med regenerering, men forstår det som at det må flere dager til for å få full regenereringseffekt. Hadde absolutt vært flott å prøve fasting mimicking diet også.

 2. hei, jeg eksperimenterer en del med faste og syns egentlig det er veldig praktisk og overkommelig mtp sult. Men jeg føler meg av og til helt utmattet og mistenker at det hovedsakelig er saltmangel og lavt blodtrykk, da jeg supplementerer med «alle» de andre viktige tingene», og har fine blodprøver ellers.

  Smaker ikke salt i vannet helt jævlig? Altså, jeg får det ikke ned. Har du noen tips til andre måter å få det i seg?

  Svar
  • Hei Mari,

   Jeg heller ca. 1g salt i et lite eggeglass. Så tar jeg litt vann fra springen oppi, og styrter det med en gang. Alt saltet vil ikke løse seg opp, så jeg gjentar prosessen et par ganger. Etterpå tar jeg en slurk vanlig vann. Da slipper jeg å drikke masse dårlig saltvann. Sist faste så gjorde jeg dette 4 ganger om dagen.

   Så bra du syns det er helt overkommelig! Det er ikke lett å si hva det er, men jeg er enig i at det er lurt å teste ut om salt fikser det. Hvis det fortsetter selv etter salt, så kan det hende disse periodene kommer rundt dine vanlige måltidstider? Har lest og erfart at kroppen blir sulten (og mett) delvis basert på tid på døgnet, litt uavhengig av andre faktorer.

   Hvis det heller ikke er forklaringen, så har jeg ingen andre forslag. Gi gjerne beskjed om hvordan det går hvis du husker på det :)

 3. Litt sen kommentar: lurer på om det blir kluss med fordøyelsen etter fasten (5 dager) hvis en spiser mye etter fasten ?

  Svar
  • Ja, du får fort litt kluss med fordøyelsen hvis du spiser for mye for raskt etter at fasten er over. Det er min erfaring. Det er viktig, men kjedelig, å trappe rolig opp spesielt den første dagen med spising.

 4. Har gjennom mange år fastet en dag i uken. Etter mange års opphold fastet jeg i fjor i 21 dager. vannfaste. Gikk igjennom flere stadier. Dag 11 og 15 var euforiske, følte ingen sult. Fra dag 15 hadde jeg kontakt med lege for jeg hadde tenkt å slutte, fordi jeg var usikker på det å skulle spise igjen. Han fortalte om hvordan jeg skulle gjøre det videre og hvordan jeg skulle trappe opp spisingen etter endt faste. De siste 2 dagene var jeg i saktemodus, men i ellers god form.
  I år blir det en 12-dagers vannfaste.

  Svar
  • Takk for at du deler! Gøy å lese. Det er fascinerende at det kommer sånne euforiske dager. Godt å høre du fikk en god opptrappingsplan. Lykke til med 12-dagers vannfaste! Du må gjerne dele hvordan den går :)

 5. Selv har jeg nå stor glede av at, ved heldige tilfeldigheter så fikk jeg lært meg isbading/ bli vant med kalddusjer i løpet av 2019, startet med å bli med på et 10 ukers kurs for å fokusere på dette. Det kan hende dette har gjort det lettere å komme i ketose i ettertid, 2021 og 2022 nå

  ( Huberman lab – fan her)

  Svar

Legg igjen en kommentar