5 dager keto-faste

Nå har jeg fullført 5 dager med veldig lite mat, en keto-faste. Tidligere har jeg gått 5 dager bare på vann, og 5 dager på Prolon faste-etterligning.

Denne gangen har jeg laget min egen faste-etterligning. Faste-etterligning betyr at man spiser noe, men mye mindre enn vanlig. Hensikten er å få fordelene ved fasting, uten at det skal være så tungt.

Keto-faste innebærer at jeg har spist under 50g karbohydrater hver dag, for å sikre at kroppen er i ketose, dvs at den forbrenner fett istedenfor karbohydrater for å få energi.

Hva spiste jeg i min keto-faste?

Mitt excel-ark som jeg brukte til å forberede min keto-faste.
Her er et bilde av Excel-filen jeg brukte for å planlegge måltidene mine.

Jeg ønsket å spise mye det samme hver dag, fordi det er stress nok i seg selv å lage en slik dagsmeny som passer en keto-faste. Fra dag til dag var det også veldig lett å forholde seg til den samme menyen.

Lunsj for keto-faste.
Dette spiste jeg til lunsj dag 2-5. Spinat veier veldig lite, så 100 g blir ganske mye.
Middag for keto-faste.
Dette spiste jeg til middag dag 2-5, torsk og brokkoliblanding.
Så mange mandler kunne jeg også kose meg med :)

Hvordan gikk det?

Dette har vært den letteste fasten av alle! Jeg tror det er litt fordi kroppen har blitt mer og mer vant til å faste. Visstnok så blir kroppen bedre med øving, til å gå inn i, og fungere godt, i ketose. Det er også betydelig lettere med faste-etterligning, enn full vann-faste.

Jeg følte stort sett mye energi, og lite sult gjennom dagene. Den første dagen, frem til det første måltidet kl 15 var nok det tyngste.

Ellers var jeg en del sulten om morgenene, frem til første måltid, som gjerne var i 12/14-tiden.

Fordeler for kroppen min

Jeg gjør dette for helsegevinstene, og ikke for å gå ned i fett. Etter hver faste spiser jeg meg tilbake til samme fettprosent i ettertid.

Eksempel på helsefordeler finner du f.eks. her: https://perfectketo.com/fasting-mimicking-diet-and-how-to-do-it/

Fordeler med faste.
Bildet er hentet fra: https://perfectketo.com/fasting-mimicking-diet-and-how-to-do-it/ Der finner du også linker til studier som understøtter hver påstand.

Det jeg syns er vrient, er at disse helsegevinstene er vanskelig å bekrefte at faktisk kommer. Dyreforskning, og etter hvert mer og mer menneskeforskning (F.eks. her: 8 Health Benefits of Fasting, Backed by Science), tyder på at det er mange gevinster med fasting. Men det er ikke så mye som er lett å måle for enkeltindivider.

Når jeg spiser 700 kcal, går jeg 1500-1800 kcal i minus hver dag. Dette tilsvarer rundt 160-200 g fett hver dag. Gitt at det er 100% fett som forbrennes. Det er litt usikkert hvor mye fett som forbrennes, men inntrykket mitt er at det er klart mest fett. Kroppen lagrer fett nettopp for å bruke det når den opplever kaloriunderskudd. Muskler ønsker den ikke å bryte ned raskest mulig.

Forbrennig av fett vs. karb i faste.
Bildet er hentet herfra: https://www.dietdoctor.com/fasting-muscle-mass. Der kan du lese mer om at det hovedsaklig er fett som forbrennes når man faster. Ikke muskler.

Vil jeg gjøre keto-faste igjen?

Så overraskende lett som jeg opplevde det, så vil jeg trolig gjøre det igjen. For jeg er ganske overbevist om at dette er bra for kroppen. Og hvis det er en veldig liten kostnad ved å gjennomføre det, så er det verdt det tenker jeg.

Det føles også bra at jeg har lært meg denne evnen. Hvis jeg skulle få kreft, så er visstnok fasting veldig effektivt hvis man må ta cellegift (Les f.eks. her). Eller hvis jeg skulle trenge å faste av andre grunner.

Kjør på, prøv det du også :)

2 kommentarer om “5 dager keto-faste”

  1. jeg har drevet med denne 5-day fasting-mimicking diet etter Valter Longos studie. likte bedre den fasten du gjennomførte. tor jeg vil prøve den neste gang. det så lettere ut og mer etter mitt hode med mer fett.

    Svar

Legg igjen en kommentar