Her kan du lese Hvordan få det ryddig hjemme 1(2)
En ting er fine prinsipper og regler, men hva gjør du i praksis?
Ett og ett rom
I klassisk «del opp målet ditt i mindre biter»-stil, bør du starte med ett rom, eller én bokhylle/klesskap/rotebord. Realistisk sett så kommer du kanskje til å gå lei av dette rydde-tullet etter dette éne rommet, så velg rommet du har mest lyst å få orden på.
Hvordan kaste
I praksis må du først kaste alt du ikke trenger. Ta én og én ting frem og spør deg selv «Har jeg brukt denne tingen det sist året?» Hvis svaret er nei, så kast det. Det finnes selvsagt en del unntak, men hovedregelen er at det skal kastes.
Selv har jeg kastet mange ting i kategorien «kanskje jeg får bruk for det en dag i fremtiden». Etter snart et år er det faktisk noen få ganger jeg skulle hatt tingen jeg kastet. Men det har vært verdt det! Jeg kastet 20 ting, og 1 av dem burde jeg tatt vare på, men det kan du aldri vite på forhånd. Selv syns jeg det er verdt å bli kvitt 19 crap-ting, selv om jeg måtte på Clas Ohlson for å kjøpe den 20. tingen (en skrue) på nytt.
Tingen er ikke personen
Mye av ting du vegrer deg for å kaste er fordi tingen har emosjonell verdi. Minn deg selv på at tingen er ikke personen. Du kan fint kaste tingen og fremdeles ha minnet. Ta f.eks. bilde av tingen og ta vare på dette.
Ta vare på ting som har stor nok emosjonell verdi, men vær bevisst på at dette er den eneste funksjonen til gjenstanden.
5 minute room rescue
Dette konseptet er fra en bok jeg ikke husker navnet på. Siden det ofte er veldig vanskelig å komme i gang med et ryddeprosjekt, er den beste starten en 5 minute room rescue. Sett en alarm på 5 min, gå inn i et rom og rydd/kast/sorter det du rekker på 5 min. Slutt når alarmen går av. Jeg har prøvd det, og det er overraskende befriende.
Med disse to innleggene har du 80/20 av hvordan du skaper et ryddig og effektivt hjem, eller du kan lese boken Unstuff Your Life for å nå 100/100.