Forskjellen på selvfølelse og selvtillit

Forskjellen på selvfølelse og selvtillit
Du kan godt være trygg på deg selv foran tavlen, men føler du deg bra innvendig? Innerst inne…?

Selvfølelse, som jeg skrev om her, og selvtillit er to forskjellige ting, og det er lurt å være klar over forskjellene.

Selvfølelse handler om hvor verdifull du føler deg, og hvor du henter din følelse av verdi (fra deg selv eller fra andre).

Selvtillit handler om hvor trygg du er på deg selv på en gitt evne. Det sier altså ikke noe om hvor verdifull du er.

Det er viktig å være klar over at man kan ha veldig god selvtillit uten å ha god selvfølelse. Du kan f.eks. være veldig trygg på at du er den beste til å [sett inn evne] blant vennene dine, uten at det betyr at du dypt nede føler at du er grunnleggende verdifull bare fordi du er menneske.

Kroneksempelet er gjerne en mann som er veldig dyktig og ikke redd for å skryte av det, men som samtidig er veldig dårlig på å ta kritikk, snakker nedlatende om andre, og aldri hverken snakker eller viser sårbare følelser, osv. Han har altså god selvtillit, men lav selvfølelse.

Selvfølelse er mer diffust enn selvtillit. Det er mye lettere å koble dine handlinger og følelser til din grad av selvtillit, enn det er å gjøre tilsvarende koblinger for selvfølelsen din. Når du på jobb blir bedt om å lage en rapport om noe du vet du er god på, så føler du deg trygg og bra. Du har god selvtillit. Det er ganske enkle og tydelige sammenhenger mellom dine evner, følelser og graden din av selvtillit.

Men med selvfølelse, er ting mye mer diffust. Når du føler deg dårlig etter at du har fått tilsnakk av sjefen din, tenker du «huff, jeg har lav selvfølelse»? Trolig ikke. Men selv om det er lav selvfølelse som ligger bak, så kommer det gjerne frem som sinne, frustrasjon, følelse av oppgitthet osv. Men det dukker ikke opp «Nå føler jeg meg dårlig fordi jeg føler meg verdiløs, fordi jeg knytter min verdi som menneske opp til hva andre syns om meg, og jeg tror at sjefen min syns dårlig om meg«. Selv om det kanskje er slike ting som ligger til grunn.

Siden selvtillit føles så bra, så er det vanlig å fokusere på å bygge opp selvtilliten sin istedenfor selvfølelsen. Men jeg er overbevist om at du får et bedre liv hvis du også jobber med selvfølelsen din.

Legg igjen en kommentar