Sinne – Å gjøre sine verdier gjeldende

I bilen kjenner vi ofte på sinne, det er et godt sted å gjøre seg kjent med følelsen.
I bilen kjenner vi ofte på sinne, det er et godt sted å gjøre seg kjent med følelsen.

Sinne er å gjøre sine verdier gjeldende. Først må vi derfor innom hva vi mener med “verdier”

Dine (personlige) verdier

Når jeg skriver om verdier, så kunne jeg like godt skrevet personlige verdier. (Men par, familier og organisasjoner kan også ha verdier.) Verdier er det som er verdifullt for deg. Det er også en gradforskjell blant verdiene dine; noen av verdiene dine er viktigere for deg enn andre.

Jeg har skrevet om mine egne personlige verdier før.

Litt av utfordringen med verdiene dine, er at du mest sannsynlig ikke har ord på alle sammen. De mest generelle, som f.eks. vennskap, helse, miljø, er det lettest å sette ord på. Men vi har alle enormt mange verdier som vi ikke har ord på. Det er disse mindre verdiene som gjør deg unik.

Sinne og dine verdier

Å bli sint vil si at du gjør dine verdier gjeldende. Det vil si at du viser dine verdier til omverdenen. Du viser at det som nettopp skjedde er imot dine verdier. Det er ikke slik du vil at verden og menneskene i den skal være.

Hvis noen sniker i køen, så blir du kanskje sint. Det er fordi å snike i køen er i mot en eller flere av verdiene dine.

Men har du ord på verdien(e)? Vet du hvilke(n) verdier det er snakk om? Hver gang du kjenner at du er sint, så vet du at en eller flere av dine verdier er brutt. Gjennom følelsene dine kan du altså lære om dine verdier.

To eksempler

Når jeg tenker på utdanningssystemet vårt blir jeg sint. Mine verdier sier at vi burde fokusert mye mer på å lære om oss selv, våre følelser, å kommunisere med hverandre og lignende. Mens dagens utdanningssystem legger mye mer vekt på direkte faglig kunnskap. Mitt sinne mot vårt utdanningssystem forteller meg altså noe om mine verdier rundt hva jeg mener mennesker bør lære og kunne.

Når jeg ser at noen er nedlatende mot andre, f.eks. via hersketeknikk i et møte, blir jeg sint. Det er imot mine verdier knyttet til respekt for andre.

Hvordan bruke din nye kunnskap om sinne

Legg merke til når du blir sint, og tenk litt på hva det forteller om verdiene dine. Ved å kjenne etter på følelsene dine kan du altså bli mer kjent med deg selv, et viktig ledd i å leve et godt liv.

PS:
Definisjonen “Å gjøre sine verdier gjeldende” forklarer kanskje ikke 100 % av sinne-følelsen. Men jeg syns den dekker veldig mye, og vi kan lære mye av å tenke på sinne på den måten. Så må du gjerne reflektere over hva sinne er som ikke dekkes av denne definisjonen.

3 kommentarer om “Sinne – Å gjøre sine verdier gjeldende”

  1. Interessant artikkel!
    Tror dette er en veldig god metode for de av oss som er på jakt etter sine “core values”.

    Svar
  2. Sinne kommer ofte av aggresjon, som igjen kan utløses av frykt. Dette kan være helt grunnleggende ting, som ligger i genene, styrt av biologien. Å bli sint på en løve som vil spise deg, har kanskje ikke så mye med verdiene din å gjøre…..

    Svar

Legg igjen en kommentar