Hva vil det si å sløse tid?

Hva vil det si å sløse tid?
Sløser hun tid? Det spørs på hva som er verdifullt for henne.

Å sløse tid vil si å bruke tiden din på noe som ikke gir deg verdi. Du er altså ikke effektiv (les om effektivitet vs. produktivtet her). Du må selvsagt vite hva som er verdifullt for deg selv, for å vite om du sløser tid.

Det er altså ikke sløsing å se på TV hvis du har lyst å slappe av, og det er verdifullt for deg. Men det er sløsing å se på TV hvis du egentlig burde gjort noe annet, og du sitter igjen med følelsen av at å se på TV var bortkastet når du er ferdig.

Så vi sløser mye med tid fordi vi ikke vet selv hva som vi har lyst å bruke tiden vår på. I hvert fall gjør jeg det.

Når jeg har brukt en hel søndag på å «gjøre ting», så kan det noen ganger føles som at jeg har sløst tid. Men jeg har jo gjort ting hele dagen! Og hver ting jeg har gjort, har jeg valgt å gjøre. Men hvis jeg ikke er bevisst på hva som er verdifullt for meg selv, så er det lett at nåtids-meg ser tilbake på fortids-meg og syns fortids-meg gjorde mye han ikke burde gjort.

Hvordan unngå å sløse tid i praksis

Så i praksis må du være bevisst om hva som er verdifullt for deg på to plan.

1 – Du må vite generelt hva som er verdifullt for deg i et livstidsperspektiv. Altså om du vil bruke masse tid på karrieren din, om din familie er viktigst, noen hobbyer, eller mest sannsynlig en kombinasjon av disse. Dette gir deg de store linjene.

2 – Du må bestemme deg for hvordan du skal bruke tiden din i det daglige. Altså hva er verdifullt for deg i dag og i morgen. Dette vil variere, basert på hva du har brukt tiden din på tidligere. Hvis jeg har trent lite, så blir det veldig verdifullt for meg å trene to ganger om helgen. Hvis jeg har jobbet for mye kan det være mest verdifullt for meg å spille mye dataspill.

Visjonen er å unngå å noen gang som helst tenke «i dag sløste jeg bort tiden min».

Les mer om dette i Hvordan bruke tiden din, en enkel modell.

Legg igjen en kommentar