Eksperiment: Logging av slumring i to måneder

Slumring er en evig kamp...
Jeg lærte masse, men ble ikke kvitt slumre-uvanen min.

Jeg har nå logget min slumring i to måneder. Målet var å teste ut om å måle noe gjør at man blir bedre på det. Dette skrev jeg om i hvordan endre en vane. Her er det jeg har lært.

#1
Å måle noe er ikke en quick fix som løser problemet automatisk. Som du ser av grafen, så er det ingen tydelig trend i slumringen min. I hvert fall ikke en som går mot 2 min slumring. Måling er altså bare ett av flere verktøy du kan bruke.

# 2
Jeg lærte mye om når jeg slumrer mye, og når jeg slumrer lite. Dette er verdifullt for meg, for på lang sikt kan jeg jobbe mot å gjøre mer av de slumre-reduserende tingene. Dagen og kvelden før har veldig mye å si på om jeg slumrer. Hvis jeg hadde hatt en stressende dag og kveld, så sov jeg dårligere og det var verre å stå opp. Ikke så overraskende, men det er overraskende hvor lite jeg har tenkt på dette før eksperimentet.

Slumring i kalenderform
Slik kan du også lage din egen slumrekalender!

#3
Det hadde også selvsagt mye å si om jeg måtte stå opp tidlig. Da kom jeg meg opp. Men målet er ikke å ha en stressende motivator for å stå opp, målet er å ikke ha behov for slumring. Dager hvor jeg ikke hadde det travelt, og jeg kunne komme en halvtime senere på jobb, var selvsagt slumre-feller.

#4
Et annet triks jeg lærte av en kollega var å strekke meg med en gang jeg våknet. Dette setter fart på blodomløpet og gjør en mer våken. Dette funker! Så det skal jeg gjøre mer av.

 

#5
Men det hjalp faktisk mange morgener! Det at jeg visste at jeg skulle logge tiden, og ikke minst skrive et blogginnlegg om det, gjorde at jeg ble motivert til å slumre mindre mange av dagene. Dette er jo ikke en langsiktig løsning, men det er et bra verktøy for å kick-starte en endring av en vane. Følelsen av at «det går faktisk an, jeg kan klare dette», er verdt mye.

Konklusjon
Kampen mot slumring fortsetter. Jeg lever det jeg skriver, og har et langsiktig fokus. Det må mye prøving og feiling til i årene fremover.

2 kommentarer om “Eksperiment: Logging av slumring i to måneder”

  1. Oi, spennende data!

    Lite sidespor: Her kan man kanskje gjøre noen analyser! For eksemple, teste for trend eller endring i variabilitet. Kan du endre y-aksen til å vise log minutter? Det ser veldig lite normalfordelt ut (naturlig nok), men på en log-skala kan det se bra ut.

    Svar
    • Jeg liker at statistikeren er på banen med en gang det dukker opp litt data! Jeg laget en log-graf av slumringen, men det ser fremdeles ut som sagtenner. Skal sende deg den nye grafen på mail, kanskje du ser noe jeg ikke ser.

Legg igjen en kommentar