Takk dine forsvarsmekanismer

Takk dine forsvarsmekanismer
Sånn ser det ut når du takker dine forsvarsmekanismer og blir venner med dem! (etter 20 min gav jeg opp å finne et mer passende illustrasjonsbilde…)

Istedenfor å bli sint på våre forsvarsmekanismer, bør vi heller takke dem for at de har beskyttet oss.

Vi har alle forsvarsmekanismer, og de er med på å forme hvem vi er. Her snakker jeg om forsvarsmekanismer i alle forskjellige sorter, fra Freud sine underbevisste, til nyere definerte «mestringsstrategier». Mest sannsynlig er du bevisst noen av forsvarsmekanismene dine, men du har trolig også noen du ikke er så bevisst.

To eksempler av mine egne:

  • Jeg intellektualiserer nok en del, dvs. at jeg kommer med «tilsynelatende fornuftige (bort)forklaringer» istedenfor å komme i kontakt med mine egne underliggende følelser. Dette har jeg jobbet mye med de siste årene.
  • En mer praktisk variant: jeg blir veldig stresset når jeg skal rekke noe, f.eks. et tog. Jeg er tydeligvis veldig redd for å ikke rekke toget, og kroppen min fyrer seg opp og mobiliserer alle krefter for å rekke toget.

Begge eksemplene er oppførsel som jeg helst ikke skulle hatt. Så når jeg tenker over dem, kan jeg bli sint på meg selv for at jeg har disse forsvarsmekanismene. Jeg kan tenke: «Så teit, det der må jeg slutte med. Neste gang skal jeg ikke bry meg om jeg mister toget eller ikke.«. Men den taktikken fungerer veldig dårlig viser det seg.

Både min egen psykolog og forskjellige meditasjonslærere jeg har hørt, har en mye bedre taktikk. De sier at vi må:

  1. først anerkjenne forsvarsmekanismen,
  2. og deretter takke den for at den har beskyttet oss hele livet.

Alle mine og dine forsvarsmekanismer har oppstått for en grunn. De skal beskytte oss mot noe. Og det gjør de ofte veldig bra.

Så hvis vi takker dem, kan vi akseptere dem, og på sikt komme oss forbi dem. Min egen erfaring sier at jo mer jeg blir sint på meg selv om mine forsvarsmekanismer, jo mindre klare jeg å bli kvitt dem. Men når jeg takker dem, så kjenner jeg at de gir litt mer slipp.

Takken må være oppriktig! Og det kan være veldig vanskelig. Som alltid kan jeg anbefale både terapi og meditasjon for å gjøre jobben lettere :) Men for all del, du kan prøve selv akkurat nå. Bare leit frem en forsvarsmekanisme, finn ut hvordan den har tatt vare på deg, og takk den for jobben den har gjort.

 

Lykke til!

Legg igjen en kommentar