Tre tips for å redusere tankespinn

Jeg blir sliten av mitt eget tankespinn. Altså når jeg har et problem jeg ikke får løst, men som jeg går og tenker på. Kanskje jeg vet at jeg får løst det når jeg møter den det handler om senere i uken. Eller kanskje jeg allerede har konkludert og tatt et valg, men tankene slutter ikke å komme.

Her er tre helt konkrete tips for å redusere tankespinn, som jeg selv har god erfaring med.

Bilde av en mann med mulig tankespinn. Ikke lett å si!
Dette bilde liker jeg! Når du ser på øynene hans, hva tror du skjer inni ham? Bilde av Kazi Mizan fra Unsplash.

Men først hva som ikke funker!

Det funker ikke å si til meg selv at jeg skal tenke mindre.

Hvis dette hadde funket hver gang, hadde ingen av oss hatt dette problemet. Da hadde jeg bare tenkt «Ok, nå er jeg ferdig å kverne på disse slitsomme tankene. Nå stopper jeg.» og det var det.

Hver gang jeg tenker at jeg ikke skal tenke på noe, så gir jeg det mer oppmerksomhet. Da vokser tankespinnet. Jeg forer det. Hjernen forstår ikke ordet «ikke» så godt

Det funker ikke å tenke ferdig tankesporet.

Hva betyr dette? La oss si jeg skal ta opp noe med en venn. Jeg kommer på tre viktige ting jeg vil si. Mens jeg holder på å tenke på det første punktet, kommer jeg på at alt dette er slitsomt tankespinn. Jeg vil ikke tenke på disse punktene.

Kanskje jeg tenker: «La meg bare tenke gjennom de to siste punktene jeg skal si, så blir jeg nok fornøyd og ferdig.» Dette funker dessverre ikke.

Dette er min egen erfaring etter mange år med å teste denne taktikken. Jeg tror det er samme logikk som hvis du røyker sigaretter og «skal bare røyke ferdig denne pakken jeg har kjøpt inn.» Eller om det gjelder å bare skulle spise opp det godteriet i skapet ditt.

Det er samme mekanisme som gjør at noen myggstikk hjelper det ikke å klø bare litt til for å få det til å stoppe. Det bare forer avhengigheten.

Så hva funker? Her er tipsene basert på mine erfaringer.

Tips 1: Endre fokus.

Hva sier vi til barn som ikke klarer å slutte å klø på et myggstikk? Finn på noe annet!

Det funker for meg å flytte bevisstheten min over på noe annet. En ekstremversjon av dette er å ta en kald dusj. Like før jeg skal gå under det kalde vannet, tenker jeg ofte: «Okei, la oss se hvilke tanker og dårlig humør som overlever denne dusjen.«

Det kalde vannet tvinger meg til å ha bevisstheten min 100 % i øyeblikket. Da er det ikke plass til noe tankespinn.

Hvis du ikke liker kalde dusjer, så funker jo absolutt alle andre aktiviteter også. Å ringe en venn, å ta en løpetur, å lage mat, å se på tv.

Det du må huske på er å ikke gi opp. Det er dette vi lærer i meditasjon. Når tankespinnet dukker opp, aksepter det og flytt fokuset ditt tilbake på det andre.

Husk at målet ikke er å slutte alle tanker, men å tenke andre tanker. Når jeg kommer ut av den kalde dusjen har jeg ikke sluttet å tenke. Jeg tenker bare litt gladere tanker.

Tips 2: Tenk annerledes.

Dette er bare en annen vinkling av det første tipset. Jeg blir ofte stresset av at målet mitt skal være at jeg ikke skal tenke på dette tankespinnet jeg har. Tips 1 handler om å gjøre noe annet, og la tankene være. Tips 2 handler om å gå mer aktivt inn i tankene.

Jeg går inn i førersetet i tankene mine. Jeg tar tyren ved hornene.

Først flytter jeg bevisstheten min til tankene mine. Der «ser» jeg tankespinnet mitt. Så tenker jeg veldig bevisst på noe annet. Målet er altså å ha like mange tanker i hodet, men jeg skal bestemme hva disse skal være.

I praksis så velger jeg noe jeg ser foran meg. For eksempel, akkurat nå: «Der er planten min. Trenger den mer vann? Jeg må potte den om. Hmm, jeg trenger blomsterjord. Kanskje jeg kan låne noe av en nabo. Hvem da? Jeg har jo en blomsterkasse i bakgården, kanskje jeg bare kan ta litt jord derfra.»

Så lenge tankespinnet kommer tilbake, tenker jeg på en annen ting jeg har foran meg. Det første tipset handler om alt du kan fylle bevisstheten din med, inkludert kroppslige opplevelser. Dette tipset handler bare om de faktiske tankene.

Tips 3. Aldri gi opp.

Dette krever øving. Som å sjonglere. Det er vanskelig, men alle kan klare det med nok øving. Hvis du har prøvd å meditere, så har du fått dette tipset der også. Øv, øv, øv.

For mange år siden gav jeg fort opp. Jeg prøvde å stoppe tankespinnet, og da det ikke funket med en gang, endte jeg istedenfor opp å begrave meg dypere ned i det.

Nå har jeg en mye større aksept for at et kraftig tankespinn vil komme tilbake flere ganger. Hver gang det dukker opp igjen, kan jeg tenke «Der kom det tilbake, nå flytter jeg fokuset mitt igjen. Tankespinnet er bittelitt svakere nå.«

Det vil gi seg.

Du bare vet ikke i forkant hvor mye du må øve. Noen ganger går det kjapt, andre ganger tar det lang tid.

Bonustips! Tips 4. Gi opp.

Et lite bonustips. Å aldri gi opp kan ha en positiv, motiverende effekt. Men det kan også ha en negativ effekt og bare forsterke tankespinnet. Hvis jeg tolker det som at jeg skal trappe opp krigen mot tankespinnet, blir det negativt.

Tankespinn digger krig. Så lenge du kriger mot tankespinnet ditt, vinner det.

Så gi opp.

En koala som slapper av, og har gitt opp tankespinn.
Gi opp. Gi slipp. Ingen vinner en krig. Bilde av Cris Saur fra Unsplash.

Hva betyr det å gi opp for deg? For meg er det en kroppslig opplevelse. Jeg slipper ut et sukk, i form av et høyt utpust. Jeg lar meg kjenne at musklene i kroppen slapper av. Jeg får et øyeblikks stillhet.

Lykke til!

Legg igjen en kommentar