Hvorfor du bør forstå forskjellen på dopamin og serotonin

Hvorfor du bør forstå forskjellen på dopamin og serotonin

Slik ser altså dopamin ut.

Dopamin og serotonin er begge nevrotransmittere* i hjernen vår. Hvis du har hørt om dem, så har du også kanskje hørt at begge handler om å føle glede. Men dette er en myte, og nå skal jeg forklare forskjellen, og hva det betyr for deg.**

Forskjellen mellom serotonin og dopamin

Serotonin er knyttet til glede.
Dopamin er knyttet til motivasjon.

I et berømt rotteforsøk, så koblet de elektroder direkte inn i «dopamin-senteret» i hjernene til noen rotter. Så lot de rottene velge, A) Trykk på spaken som gir deg mat, eller B) Trykk på spaken som gir deg dopamin. Rottene ble helt gira, og trykte bare på dopamin-spaken, helt til de døde av sult. Derfor trodde folk at dopamin = glede. Rottene ble dopet og døde i en lykkerus, tenkte de.

Men slik er det altså ikke. Dopamin er motivasjon.

Du vet når du ikke klarer å legge deg, fordi du bare lese litt mer på facebook? Det er hjernen som trenger dopamin. Når du har den følelsen av at du bare må få gjort noe, og du kaster deg over oppgaven, da er du full i dopamin. Et annet eksempel er når du bare må spille et brett til på candy crush. «Må bare» er typisk dopamin-ord.

Men når du ikke orker noen ting, da har du null dopamin.

Hva dette betyr for deg

Så hvordan kan du bruke denne nye kunnskapen? Her er mine erfaringer.

Bare å vite at motivasjon er en følelse som er knyttet til fysiske nivåer i hjernen min, gjør det mye lettere for meg å godta de gangene jeg er umoivert. Da tar jeg f.eks. en powernap.

Jeg har lært meg å kjenne igjen følelsen av dopamin/motivasjon. Og når jeg har mye av den, f.eks. tidlig en søndags morgen, så velger jeg å gjøre oppgaver jeg vet er krevende. Istedenfor å først gjøre unna alle sosiale medier, som gjør meg utslitt og jeg mister motivasjonen.

Jeg vet også at etter trening er jeg full i dopamin. Så mange av blogginnleggene mine skriver jeg faktisk på mobilen på bussen hjem fra trening.

De dagene jeg klarer å jobbe på slitsomme oppgaver bare når jeg er full i dopamin, så får jeg gjort utrolig mye uten å bli spesielt sliten. Men hvis jeg må tvinge meg til å gjøre ting når jeg er lav på dopamin, så går hele dagen i motbakke, og jeg blir utslitt.

Tips til deg: Lær deg å kjenne igjen følelsen av dopamin/motivasjon, og utnytt når du har den. Lær deg også hvordan du kan fremprovosere den.

Se 3 min av denne videoen: http://www.dailymotion.com/video/xh6ceu_dopamine-jackpot-sapolsky-on-the-science-of-pleasure_news
Bok å lese: Willpower Instinct (kapittel 5)

*Ref. Wikipedia: «kjemiske forbindelser som overfører en nerveimpuls fra en nervecelle til en annen nervecelle i koblingen/synapsen mellom to nerveceller»
**Det er sikkert en og annen vitenskapelig mangel i dette innlegget, men det gjør ingenting.

Kommentar til Hvorfor du bør forstå forskjellen på dopamin og serotonin

  1. Øyvind Hagen 20. februar 2016 at 23:39 #

    Det forundrer meg ikke hvorfor leger sier at schizofrene bør ta livet med knusende ro og skjermet for distraksjoner.
    Jeg har diagnose Paranoid Schizofreni og jeg antar at min hjernefeil ang. dopamin og serotonin er permanent skadet. Det er derfor noen pasienter tar medisiner men jeg gjør det ikke fordi p.g.a. for mange bivirkninger som går utover min hverdager; men jeg holder min sykdom under sjakk.

    Ønsker andre tilsvarende pasienter lykke til.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Lev lykkelig