Det viktigste du må vite om viljestyrke

Din viljestyrke er en begrenset ressurs, bruk den på det som er viktigst for deg.
Din viljestyrke er en begrenset ressurs, bruk den på det som er viktigst for deg. Foto fra istockphoto.com

Det viktigste du må vite om viljestyrke er at det er en begrenset ressurs. Det er ikke slik at noen har hele tiden mye viljestyrke i alle situasjoner, mens andre hele tiden har lite viljestyrke. Har du lettest for å motstå ønsket om å kjøpe godteri før du har begynt å shoppe, eller etter to timer på et kjøpesenter?* Din viljestyrke er en begrenset ressurs som tappes når du bruker den.

Hver gang du bruker viljestyrken din, tappes den for litt energi. Du bruker den når du velger den sunne lunsjen i kantinen, nekter deg selv å lese nett-aviser, bestemmer deg for hva du skal ha til middag, eller velger hvilke klær du skal ha på deg. Og når du begynner å gå tom for viljestyrke, blir alle valg plutselig veldig vanskelige; det blir håpløst å tvinge seg unna Facebook for å heller gjøre husarbeid.

Så ikke tenk «jeg har dårlig viljestyrke», det er ikke en fastsatt egenskap slik som din øyenfarge. I tillegg til at vi har en begrenset mengde, så varierer det fra person til person hva som krever viljestyrke. For meg kreves det veldig liten viljestyrke å spise sunt, men det krever mye å stå opp om morgenen eller å ikke bli sittende på Facebook før jeg legger meg.

Din viljestyrke kan også ses på som en muskel som kan trenes. I begynnesen kan det virke helt håpløst å unngå å sjekke nettaviser på jobb/studie, og du blir veldig sliten av å nekte deg selv det. Men litt etter litt vil det bli lettere og lettere; din viljestyrke har blitt bedre trent.

For å øke din viljestyrke er det flere ting du kan gjøre. En quick-fix innebærer å spise karbohydrater, drikke kaffe, eller ta en 5 min pause. Hvis du har bedre tid så vil en økt med trening eller meditasjon gi deg en kraftig boost i viljestyrke.

Siden du har mest viljestyrke om morgenen, bør du selvsagt gjøre dine vanskeligste oppgaver om morgenen.

Hva krever mest viljestyrke av deg selv?

Dette innlegget er inspirert av boken The Willpower Instinct av Kelly McGonigal

Legg igjen en kommentar