Forskjellen på frakobling og avkobling

Med papiravis tror jeg avkobling er lettere.
I papiravisens tidsalder var det lettere med avkobling. De oppdateres jo bare daglig.

Bruker du nettaviser som frakobling eller avkobling?

Når du frakobler så gjør du noe annet enn det du holdt på med, men du slapper ikke nødvendigvis av. Når du avkobler så slapper du av, f.eks. når du stirrer ut vinduet.

Jeg er opptatt av effektiv energibruk i arbeidshverdagen, og nettaviser er noe jeg kan diskutere i timesvis. Det virker som at mange bruker nettaviser for å oppnå avkobling, men egentlig så er det bare en frakobling. Kjenn etter neste gang du har lest nettavis på jobb; har du mer eller mindre energi etterpå?

Ofte så trenger vi bare litt avkobling, altså en liten pause fra det vi jobber med, uten å starte med noe annet. Da er det dumt å ty til frakobling, som kan ende opp med å tappe deg for energi istedenfor å gi deg energi. Er du mindre effektiv på slutten av arbeidsdagen enn starten av arbeidsdagen? En av grunnene er ofte at du ikke har hatt nok avkobling.

Men den største utfordringene er når vi faktisk trenger både avkobling og frakobling!

Mine tips & tricks

For avkobling er jeg glad i å stirre ut vinduet eller litt strekking. Avkobling bruker jeg typisk når jeg er inne i en god arbeidsflyt.

For både avkobling og frakobling liker jeg ting som å fylle vannflasken, ta en dotur, snakke med kollega om noe meningsløst, rydde på kontoret, ta lunsj osv. Ellers så gjør jeg først litt avkobling ved bare å slappe av, og etterpå leser jeg litt nettavis. Og det er veldig viktig at det skjer i den rekkefølgen. Hvis jeg går rett på nettavis, så tilsvarer det å skulle hvile etter en joggetur ved å trene styrke. Man gjør noe annet, men det er fremdeles slitsomt.

Bare frakobling er egentlig bare å bytte arbeidsoppgave. Derfor leser jeg nettaviser bare når jeg har energi, ikke når jeg trenger energi.

Hvordan kobler du av, og hvordan kobler du fra?

Legg igjen en kommentar