Hvem er du?

Hvem er du? Det er mange svar på spørsmålet.
Hvem er du? Det er mange svar på spørsmålet.

Her forleden var jeg med Ole Martin Moen*, det var via en felles venn at vi møttes. Tidlig i samtalen spør Ole Martin meg, «Hvem er du?». Så skjedde ca. dette her:

Samtalen

Ole Martin: «Så, hvem er du da?»
[mine tanker ila. 1 sekund: «Hmm, jeg har jo mitt karrieremotto som er «Jeg vil gjøre Norge mer effektivt.», men det er jo litt teit å snakke om jobb. Jeg må si noe bedre slik at han syns godt om meg. Men nå har det gått så lang tid at jeg bare må si noe…»]
Meg: «Jo, jeg ble kjent med Marius [vår felles venn] i Trondheim, og så har jeg bodd i Oslo i en del år nå.»
[mine tanker ila. 1 sekund: «Det svarte jo ikke på spørsmålet i det hele tatt. Jeg må si noe om hvem jeg er. Og det bør være snappy og to-the-point. Jeg har jo verdiene mine, men det blir fort et litt langt svar. Jeg får begynne med jobben, så kan vi ta det derfra.]
Meg: «Hmm, for å ta litt av CV-greiene [nervøs latter], så studerte jeg teknisk fysikk på NTNU og nå jobber jeg som management konsulent med lean.»

Jeg husker ikke helt hvordan samtalen gikk etter det, men det er ikke så nøye heller.

Hvorfor klarte jeg ikke å gi et svar uten problemer? Hvorfor svarte jeg ikke det jeg ville, og hva var det jeg ville?

Mine hypoteser om hva som gikk galt

Jeg tror det var to grunner til at jeg ikke fikk til å svare som jeg skulle ønske.

  1. Jeg var redd for hva han skulle tro om meg. Dette henger sammen med at jeg i for stor grad får min selvfølelse fra andre, ellers hadde det ikke vært skummelt å svare på «Hvem er du?»-spørsmålet. Som du ser av samtalen ovenfor, så brukte jeg jo nesten all energien min på å vurdere og planlegge det jeg skulle si, istedenfor å snakke fritt.
  2. Jeg vet ikke helt svaret på spørsmålet. Selv om jeg bare sitter for meg selv og prøver å tenke ut svaret på spørsmålet, så vet jeg ikke helt hva svaret er. Jeg har jo mitt karrieremotto, og det syns jeg er fint og beskriver meg litt på karrierefronten. Men karriere er jo bare en bitteliten del av hvem jeg er. Jeg har mine verdier, men det er mer enn dette som svarer på hvem jeg er.

Hvordan svare på spørsmålet

Det er ikke ett enkelt svar på et så stort spørsmål, men det er veldig mange forskjellige svar. Og du kan umulig gi alle svar på én enkelt setning. Men det er ikke målet heller.

Målet er at du skal ha gjort deg noen tanker om spørsmålet «Hvem er du?». For deg er kanskje karrieren det som beskriver deg best, eller er det ditt politiske syn?

Hvis du i tillegg ikke er så redd som meg for hva andre tenker om svaret ditt, så er du ikke redd for å bare begynne et sted.

Hva er ditt svar på «Hvem er du?«-spørsmålet? Skriv ned noen tanker i kommentarfeltet, hvis du tør.

*Ole Martin er bl.a. styreleder i ungdomskolen Humanistskolen, som jeg syns er en sykt kul skole. Hvis jeg får barn har jeg lyst at de skal gå der.

Legg igjen en kommentar