Aldri gå one up eller one down

Aldri gå one up eller one down
Selv om du er like hunk som han her, så bør du ikke bruke det til å heve deg over andre.

Du bør strebe etter å aldri gå «one up», altså å heve deg over andre, eller «one down», altså å underkaste deg andre.

Vi gjør begge deler fordi vi har en ikke-perfekt selvfølelse, les om det her.

Her kommer forklaringene:

One down

Eksempler på one down er «Ja, jeg fikk B, men Stine fikk A.», «Jeg ble forfremmet, men jeg vet ikke om jeg egentlig er flink nok.», eller «Ja, jeg klarte å slutte å snuse, men det er ikke like vanskelig som å slutte å røyke, slik som du klarte.»

One down er å alltid underkaste seg, direkte eller indirekte. Ofte i form av «unnskyldninger» for det du har oppnådd.

Når vi gjør dette, så sier vi egentlig at «jeg er mindre verdt enn deg/andre».

Hvis du godtar premisset om at du er like verdifull som alle andre, så trenger du ikke å unnskylde deg når du får komplimenter (dette øver jeg på, det er vrient).

One up

One up skjer mye mer skjult. Det er ikke sosialt akseptert å direkte heve seg over andre, så nesten ingen sier ting som «Fikk du bare B? Jeg fikk A.».

Men nesten alle gjør litt one up. Hvis du kjenner til hersketeknikkene, så er de gode eksempler på one up.

Et eksempel er at Per sier «Jeg vurderer å kjøpe meg en landeveissykkel.», og Pål svarer «Du må jo kjøpe terrengsykkel, landeveissykler punkterer hele tiden.»

I hvert fall hvis dette blir sagt i et påståelig tonefall, så gjør Pål en klassisk one up. Han insinuerer at han vet bedre enn Per, og han hever seg over ham. Hvis du spør Pål om dette, så vil han nok svare at han bare vil hjelpe. Det er trolig sant, men hvis vi graver dypere så ligger det ofte noe mer bak.

Hver gang du kjenner at du må forsvare deg selv, eller hvis du blir litt usikker på hva du skal svare, eller så kan det hende noen har one up’et deg.

Det interessante er hvorfor folk gjør one up. Når du gjør one up, så impliserer du at du er bedre enn andre. Men hvis du har god selvfølelse, som du får fra deg selv (les mer her), så trenger du ikke heve deg over andre!

Min egen erfaring

Etter at jeg har begynt å tenke en hel del på one down og one up, og hvordan jeg ser min egen verdi i forhold til andres, så skjønner jeg at jeg har en vei å gå. Det går opp for meg at jeg ofte går one down på min egen bekostning. Og ikke minst at jeg har en del one up tanker i hodet mitt, som sikkert ofte slipper ut. Jeg håper du selv ikke har stort med one down eller one up, men jeg tror de fleste av oss har litt å gå på.

Legg igjen en kommentar