Et ønske er en ulykkelig kontrakt med deg selv

Et ønske er en ulykkelig kontrakt med deg selv
Selv om mange ønsker kan være negative, så tror jeg disse ønsker seg noe på en positiv måte.

Her er et sitat Naval Ravikant, grunnlegger og CEO av AngelList (et vellykket selskap som hjelper gründere med finansiering):

Desire is a contract you make with yourself to be unhappy until you get what you want.”
Kilde.

Hva vil det si å ønske seg noe? Er det positivt eller negativt? Og hva er forskjellen på å glede seg og å ønske seg noe? Tidligere har jeg skrevet om det positive ved å glede seg i innlegget Verdien av å glede seg, men i dette innlegget skal jeg fokusere på de mulige negative sidene ved å ønske seg noe.

Å ønske seg noe

Å ønske seg noe vil si å ville ha noe du ikke allerede har.

Fokuset er altså på fremtiden. Et ønske bryr seg ikke om om det er mot en fysisk ting, en opplevelse eller noe abstrakt. Og ønsket er likegyldig til om målet er oppnåelig eller ikke, eller om det er rettet mot noe som en annen person allerede eier.

Er det positivt å ønske seg noe?

Det kan absolutt være positivt å ønske seg noe. Hvis vi aldri hadde ønsket oss noe, hadde vi heller aldri kommet oss fremover. Vi hadde ikke hatt motivasjon til noe som helst.

Så ofte er det positivt å ønske seg ting. Men det som er mye mer interessant, syns jeg, er når det er negativt å ønske seg noe.

Den negative siden ved å ønske seg ting

Siden ønsket ditt handler om fremtiden, tar det deg bort fra øyeblikket her og nå. Du kan bare være lykkelig i øyeblikket. Og fokuset på fremtiden kan gjøre dette vanskelig.

Er du enig i at hvis du har alt du ønsker deg, så vil du bli lykkelig? Da kan du oppnå lykke på to måter.
A: Du kan enten skaffe deg alt du ønsker deg.
B: Eller du kan slutte å ønske deg ting.

Metode A er veldig vanskelig, spesielt siden vi har en tendens til å bare ønske oss flere og flere ting. Metode B kan også selvsagt være vanskelig.

Forskjellen på å glede seg og ønske seg

Kanskje du tenker at det må da være positivt å glede seg, å se frem til noe. Og det er jeg helt enig i.

Å glede seg er en underkategori av å ønske seg. Når du vet at noe du ønsker deg til kommer til å skje, begynner du å glede deg. Du vet at bursdagen din kommer, så den kan du glede deg til. Du vet ikke om du blir rik, så det er noe du ønsker deg.

Begge deler handler altså om noe i fremtiden du vil ha som du allerede ikke har. Men forskjellen ligger i graden av sikkerhet.

Kan det være negativt å glede seg?
Det kan være negativt å glede seg.

1: Du kan glede deg for mye. Selv om det stort sett er positivt å glede seg, kan noen syns at det blir stressende. Det kan i for stor grad ta deg bort fra øyeblikket. Du klarer ikke å nyte alt det andre positive i livet ditt. Spesielt hvis det du gleder deg til er langt frem i tid.

2: Du skaper en stor fallhøyde for deg selv. Hvis det du gleder deg ikke skjer allikevel, kan du bli veldig skuffet. I barndommen skjedde dette ofte med fleste. Som barn er vi ikke så gode til å regulere oss selv. Vi gleder oss til for mye for ofte, og blir ofte skuffet og såret. I voksen alder kan det samme skje f.eks. ved forfremmelser, eksamenskarakterer, fester som blir ødelagt av regn osv.

Konklusjon

Både å ønske seg og glede seg kan være positivt. Men det kan også være negativt. Enten fordi det tar fokuset vekk fra øyeblikket, eller fordi du blir skuffet.

Du må selv finne ut hvor mye du skal ønske deg ting og hvor mye du skal glede deg. Siden det er både positivt og negativt, handler det om å finne balansen som passer for akkurat deg.

Lykke til!

2 kommentarer om “Et ønske er en ulykkelig kontrakt med deg selv”

Legg igjen en kommentar