Sinne som sekundærfølelse

Sinne som sekundærfølelse
Er han sint fordi han er sint, eller er han sint fordi han egentlig er lei seg?

Ofte kjenner vi på følelser som faktisk er reaksjoner på andre følelser. Det er litt som en meta-følelse. Det er en sekundærfølelse.

Som jeg skrev om i Hva er følelser, så er følelser kroppens og sinnets reaksjon på noe. Den første reaksjonen (følelsen) er primærfølelsen.

Men hva om du har en følelsesreaksjon som reaksjon på primærfølelsen? Denne andre følelsen som dukker opp er sekundærfølelsen.

Sinne som sekundærfølelse

Å reagere med sinne som sekundærfølelse på primærfølelsen sorg  er ganske vanlig. I vårt samfunn opplever jeg det som at det er ganske tabu å vise sorg. Så derfor reagerer vi ofte med sinne for å dekke over sorgen.

Vi lar oss ikke kjenne på sorgen, og vi vil i hvert fall ikke vise den. Men det er fremdeles veldig mye som skjer inni oss, og vi må reagere på en eller annen måte. Da kommer sinne frem istedenfor.

Mitt eget eksempel

Jeg trener Crossfit og jeg har astma. En ganske dårlig kombinasjon. Dette gjør at jeg ofte sliter med å henge med i gruppetimene på de mest intense øktene. Så noen ganger når jeg ser på timeplanen at det er en veldig tung økt — og kanskje vi skal trene sammen to og to — så melder jeg meg av timen for å heller trene på egenhånd.

Dette skjedde i dag (når jeg skriver dette). Jeg kjente at jeg var veldig sint. Men da jeg prøvde å finne ut hva jeg var sint over, var det vanskelig. Var det min egen astma, var det at Crossfit-senteret satt opp en for vanskelig time?

Så gikk det opp for meg. Bak sinnet ligger det sorg. Jeg er trist fordi føler jeg har mistet en del av meg. Jeg mister den delen av meg som identifiserer med å være en del av gjengen på Crossfit-senteret. Jeg føler at jeg ikke er dyktig nok til å være med i to-og-to partner-øktene, fordi jeg ofte ender opp med å sakne ned partneren min.

Men det er ingenting av dette som dukker opp med det første. Det er sinne som dukker opp.

Hva du kan bruke dette til

Neste gang du blir sint, så kan du kjenne etter hva sinne ditt kommer av. Du kan starte med å undersøke om noen av dine verdier har blitt utfordret. Så kan du kjenne etter om det også kanskje er noe sorg innimellom alt sinne.

Det kan være veldig vanskelig! Lykke til.

Legg igjen en kommentar